Šéf Hyundai u soudu: prokurátor žádá 6 let vězení

Redakce EKO, Reuters
20. 5. 2008 11:15
Zločin vyžaduje tvrdý postih, tvrdí
Svoji vinu Čong Mong-ku nepopíral. Dokonce se zavázal dát miliardu dolarů na charitu.
Svoji vinu Čong Mong-ku nepopíral. Dokonce se zavázal dát miliardu dolarů na charitu. | Foto: Reuters

Soul - Šéf automobilky Hyundai Motor Čong Mong-ku se vrací před soud. Přestože byl souzen, odsouzen i podmínečně propuštěn, prokurátoři žádají nový, spravedlivý trest - šest let vězení.

Čong byl kvůli korupci a zpronevěře odsouzen již loni ke třem letům vězení. K výkonu trestu ale nakonec nenastoupil. Trest mu soud podmíněně odložil na zkušební dobu pěti let.

Trest musí být přísnější

Případ se ale nyní vrací zpět k soudu, a Jižní Korea tak očekává nový rozsudek. Tvrdší. 

"Tento zločin je vážný a vyžaduje tvrdý postih," prohlásil prokurátor krátce před zahájením nového přelíčení.

Hlava šesté největší automobilky světa byla obviněna, že se svými spolupracovníky vytvářely černé fondy, jejichž výše dosahovala stovek milionů dolarů. Užívali ji pak na placení lobbyistů a uplácení vládních úředníků, částečně i na krytí vlastních potřeb.

Jsem vinen, připustil Čong

Svoji vinu Čong Mong-ku nepopíral. Dokonce se zavázal dát miliardu dolarů ze svého majetku na charitu jako znak lítosti.

"Hodně jsem o tom přemýšlel a omlouvám se korejské veřejnosti. Pokud ukážete svoji schovívavost, použiju zbylé síly na posílení pozice Hyundai ve světě," sliboval předseda korejské automobilky.

Korupce mocného šéfa ale nemá na pozice Hyundai žádný vliv. Společně se svou dceřinou společnosti Kia Motors tvoří Hyundai šestou největší automobilku na světě a expadnuje do celého světa.

Továrnu staví i v České republice, v Nošovicích. Obrazem: Vesnice made in Hyundai

 

Právě se děje

Další zprávy