Rusko zmrazí ceny energie a železniční dopravy

ČTK ČTK
12. 9. 2013 9:04
Vláda si od kroku slibuje oživení hospodářského růstu.
ilustrační foto.
ilustrační foto. | Foto: Reuters

Moskva - Ruská vláda příští rok zmrazí ceny plynu, elektrické energie a železniční dopravy. Státem regulované ceny se tak nezdraží poprvé od roku 1999. Oznámil to ruský ministr hospodářského rozvoje Alexej Uljakujev po jednání s prezidentem Vladimirem Putinem o rozpočtových otázkách.

Vláda chce zmrazením cen zmírnit tlaky na výdaje domácností. Slibuje si od toho oživení hospodářského růstu, který se pod vlivem krize v eurozóně výrazně zpomalil.

Premiér Dmitrij Medvěděv minulý týden pověřil ministerstva, aby předložila zprávu o dopadech zmrazení cen státem regulovaných služeb na ekonomiku a podnikovou sféru. Zatímco snížení nákladů domácností by ekonomiku zvýšenými nákupy posílilo, zhoršila by se naopak finanční situace energetických firem v čele se státním plynárenským kolosem Gazprom, což by mohlo podkopat vládní daňové příjmy, řekli analytici agentuře Reuters.

Návrh na zmrazení cen plynu již srazil dolů akcie Gazpromu a postavil se proti němu ministr energetiky Alexander Novak. Ve vládě a Kremlu však převážily naděje na to, že oživení spotřebních výdajů by mohlo posílit oslabenou ekonomiku. "Prognózu, kterou předložilo ministerstvo hospodářství, prezident podpořil," sdělil Uljukajev novinářům.

Ceny železničního jízdného se podle ministra zvýší nejdříve v lednu 2015 a pouze o inflaci roku 2014. Ceny plynu a elektřiny, které se normálně mění v červenci, se zvýší až v červenci 2015, rovněž o inflaci předešlého roku.

Inflace spotřebitelských cen v Rusku by měla v tomto roce dosáhnout 5,8 procenta a ruská centrální banka ji chce příští rok snížit na 4,5 procenta. Pokud by účty za energii příští rok vzrostly, banka by musela přitvrdit měnovou politiku, aby inflační cíl splnila, upozornila guvernérka centrální banky Elvira Nabiullinová. Podle listu Vedomosti, který se odvolává na nejmenovaného vládního činitele, by zmrazení cen bance umožnilo snížit úroky, a podpořit tím růst ekonomiky.

Ruská ekonomika v tomto roce podle odhadů analytiků zpomalí růst na 2,2 procenta, a poroste tak nejpomaleji za čtyři roky. Útlum odráží všeobecné oslabení spotřeby, investic i vývozu. Uljukajev předpokládá, že díky zmrazení cen by příští rok mohl růst zrychlit na tři procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy