Nejbohatší Ukrajinec získá největšího operátora v zemi

ČTK ČTK
5. 6. 2013 13:02
Klíčový podíl získá spojenec prezidenta Janukovyče od rakouské firmy
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Kyjev - Společnost SCM, kterou vlastní nejbohatší Ukrajinec Rinat Achmetov, koupila od rakouské investiční společnosti EPIC bývalou hlavní telekomunikační společnost Ukrtelecom.

Cenu účastníci obchodu nezveřejnili. Achmetov každopádně díky akvizici posílí své podnikatelské impérium, které sahá od produkce energie a ocele po bankovnictví a média.

SCM získá v Ukrtelecomu podíl v hodnotě 92,79. Předchozí vlastník jej získal od ukrajinské vlády v roce 2011 za 1,3 miliardy USD (25,7 miliardy korun).

Ukrtelecom kontroluje zhruba 80 procent trhu s pevným telekomunikačním spojením v zemi. Provozuje také mobilní síť 3G, ta je však relativně malá. SCM vlastní rovněž dalšího provozovatele pevných linek, firmu Vega, a minoritní podíl ve třetím největším ukrajinském mobilním operátorovi Astelit.

Šestačtyřicetiletý Achmetov je důležitým spojencem prezidenta Viktora Janukovyče. Stejně jako on pochází z Doněcké oblasti. Po zvolení Janukovyče v roce 2010 se stal jedním z hlavních kupců státního majetku.

Časopis Forbes odhaduje jeho majetek na 15 miliard dolarů (296,1 miliardy Kč). Podnikatel vlastní mimo jiné fotbalový klub Šachtar Doněck, napsala agentura Reuters.


 

Právě se děje

Další zprávy