Microsoft vyhrál boj o vládu nad úřady

Adam Junek
1. 4. 2008 23:00
Některé státy s novým formátem nesouhlasí
EU má říci, zda dostane Microsoft obří pokutu.
EU má říci, zda dostane Microsoft obří pokutu. | Foto: Reuters

Souvislosti
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Praha/Ženeva  Americká společnost Microsoft vyhrála bitvu o to, aby se její datový formát pro kancelářské aplikace Open XML (OOXML) stal světovým standardem Mezinárodní organizace pro standardizaci (ISO).

Oznámila to den před oficiálním sdělením ISO, organizace OpenDoc Society, která proti schválení formátu Microsoftu vystupovala.

Takovéto formáty mají napříště umožňovat elektronickou komunikaci s úřady. Budou se v nich vyvěšovat například vyhlášky na radniční weby.

Nekorunovaný vládce kancelářských balíků Microsoft prosazuje svůj vlastní formát - OOXML. Na trhu už přitom je otevřený formát (tudíž volně dostupný a tudíž implementovatelný do kancelářských balíků kterékoliv firmy světa), který využívá konkurence a už je schválený.

Šéf firmy Apple Steve Jobs představil na meetingu této společnosti projekt, kterým se ještě více propojuje operační systém počítačů Macintosh s Windows. Firmy Apple a Microsoft patřily po desetiletí k urputným soupeřům, nyní je možné zisky z kooperace přinutily spolupracovat.
Šéf firmy Apple Steve Jobs představil na meetingu této společnosti projekt, kterým se ještě více propojuje operační systém počítačů Macintosh s Windows. Firmy Apple a Microsoft patřily po desetiletí k urputným soupeřům, nyní je možné zisky z kooperace přinutily spolupracovat. | Foto: Reuters
Čtěte také:
Microsoft zlevňuje Windows Vista, vázne prodej

Kanada řekla NE

Loni na podzim těsně formát neprošel. Je třeba,aby jej schválilo minimálně 75 procent zemí, pro ale bylo jen 74 procent. Rozběhl se proces, kdy měly být odstraněny chyby a úřady tak rozhodovaly znovu.

Čtěte více: Microsoft boojuje o nadvládu nad úřady

Například Česko, které udělilo "ne s výhradami", poslalo do Ženevy své kývnutí.

"Celkem bylo registrováno více než 3000 připomínek, ale většina z nich se opakovala, takže po odstranění duplicit se jednalo o 1027 připomínek. Z nich pak bylo vypořádáno 1011, tedy přes 98 procent," uvedl pro deník Aktuálně.cz Aleš Růžička, ředitel divize Information Worker společnosti Microsoft.

Jsou však stále země, které se schválením nadále nesouhlasí. Podle informací deníku Aktuálně.cz je mezi nimi Indie, Malajsie nebo také internetová velmoc Kanada.

"Probralo se jen několik desítek připomínek. Ostatní byly přijaty v balíku. My rozhodně s přijetím nesouhlasíme. Chceme, aby se řádně prošlo všechno," řekl deníku Aktuálně.cz John Hopkinson, který vede tým kanadských expertů, kteří formát zkoumali.

"Nejenže ten formát je podle nás nedotažený, ale má například problémy s dostupností. Tedy pro nás dostupnost znamená, že jej mohou jednoduše používat například postižení lidé, třeba slepci. A tento formát spolupracuje s programy pro ně určené jen velmi obtížně," vysvětlil Hopkinson, co mu brání formát přijmout.

Podle něj také nemusí mít Microsoft v případě schválení standardu vyhráno. "Je ještě možné podat protest," sdělil. A je možné, že právě to Kanada udělá. "Nemohu o tom rozhodovat já, na to je politická část našeho úřadu. Vyžádali si ale mé stanovisko a já tento postup doporučil. Jak se ale zachovají, zatím nerozhodli," uzavřel.

Komise si na Microsoft posvítí

Postup Microsoftu začala prověřovat Evropská komise. Chce zjistit, zda nejde o zneužití dominantního postavení na trhu.

"Komise bude prověřovat, zda je nový formát Microsoftu interoperabilní s produkty konkurence," píše se mimo jiné ve zprávě komise, kterou má deník Aktuálně.cz k dispozici.

"V případě šetření budeme i nadále plně spolupracovat s Evropskou komisí a poskytneme jakékoliv další informace, které jsou potřeba. Je naším závazkem, aby aktivity společnosti Microsoft byly v plném souladu s evropským právem," uvedla Kuklová.

 

Právě se děje

Další zprávy