Mafie, křičeli Bulhaři v ulicích. V hledáčku mají ČEZ

ČTK ČTK
17. 2. 2013 20:53
Tisíce Bulharů demonstrovaly proti energetickým monopolům
Proti demonstrantům v Sofii zasáhla policie
Proti demonstrantům v Sofii zasáhla policie | Foto: Reuters

* Aktualizovali jsme o vyjádření ČEZ a českého velvyslance

Sofia - Tisíce Bulharů v neděli opět demonstrovaly ve dvou desítkách měst proti vysokým účtům za elektřinu, které dostaly koncem ledna a které mnohdy převýšily jejich měsíční příjem.

Lidé se zároveň podle tiskových agentur dožadovali "znárodnění" distribučních sítí, které jsou v držení rakouské společnosti EVN a českých firem ČEZ a Energo-Pro. V metropoli došlo i na srážky demonstrantů s policií.

Vyčerpaná trpělivost

Asi tři tisícovky demonstrantů v Sofii skandovaly "Mafie!" a "Demise!" před ministerstvem hospodářství a energetiky a před parlamentem, než zablokovaly jednu z hlavních křižovatek města. "Naše trpělivost se vyčerpala," varovaly plakáty.

Na jednom z transparentů stála rovnice "Elektřina + nezaměstnanost = genocida".

Lidé pálili své účty za elektřinu a požadovali, aby vláda "vyvlastnila" zahraniční distributory. Nakonec v bulharském hlavním městě podle agentury AP došlo i na srážky demonstrantů s policejními "těžkooděnci", kteří se snažili dav udržet od veřejných budov. Žádní zranění nebyli hlášeni.

Obdobný počet demonstrantů v Plovdivu na jihu země také požadoval znárodnění energetických distributorů. Ve Varně podle rozhlasu více než 5000 lidí prošlo okolo symbolické "rakve monopolů" na elektřinu, topení a vodu.

Petice proti monopolům

Další demonstrace, svolané přes internet, se odehrály ve dvou desítkách měst po celém Bulharsku. V Blagojevgradu, kde byla načas zablokována mezinárodní silnice E-79, a v Plovdivu přibylo na 10 tisíc podpisů pod peticí proti monopolům, která má být odeslána do Bruselu.

V některých částech Bulharska se protestovalo již v sobotu. V bulharském Ruse například skupina zhruba 400 lidí na znamení nespokojenosti rozbíjela kladivy elektroměry. V noci na sobotu byl navíc v Plovdivu zapálen již třetí automobil společnosti EVN.

ČEZ dříve uvedl, že v Bulharsku dostal několik stovek stížností na vyšší faktury, ale nezjistil prý na své straně žádné pochybení.

"Naprosto chápeme rozhořčení lidí," řekl podle agentury Reuters bulharským novinářům Petr Baran z vedení CEZ Bulgaria. "Pokud to bude zapotřebí, zaplatíme zákazníkům odškodné," dodal.

V Albánii úřady odebraly ČEZ licenci, ale podle agentury AP bulharští experti pochybují, že by vláda v Sofii mohla tento postup legálně napodobit.

"V příštích dnech učiníme konečné rozhodnutí o tom, zda existují důvody pro odebrání licencí těmto distributorům energie," uvedl nicméně bulharský ministr hospodářství a energetiky Deljan Dobrev.

Demonstrace v režii nacionalistů

Ceny elektřiny jsou pro Bulhary velmi citlivé téma. Protesty proti distributorům trvají už déle než týden v celé zemi. Lidé jsou nespokojeni hlavně s tím, že v lednových účtech položky za servis a distribuci překračovaly asi o 120 procent cenu spotřebované elektřiny.

Účast na demonstracích sice nedosáhla očekávání pořadatelů, nicméně podle českého velvyslance v Sofii Pavla Vacka protesty sílí a mění se jejich charakter.

"Původně protestovaly stovky lidí a demonstrace pořádaly zejména krajně nacionalistické strany. Teď se nespokojenost přesouvá k celkovým poměrům v zemi a proti vládě a stoupá počet účastníků," řekl Vacek s tím, že téma protestů se už přizpůsobuje nadcházejícím volbám.

To zřejmě platí i o slibech opozičních socialistů, že distributory vyvlastní, prý za tržní ceny, na což ale chybějí peníze.

Desetkrát méně než ve Francii

Podle hospodářského týdeníku Capital si z bulharské minimální mzdy v přepočtu na úrovni necelých 3400 Kč lze v nejchudší zemi Evropské unii koupit desetkrát méně elektřiny než třeba ve Francii.

Evropská komise minulý měsíc oznámila, že zažalovala Bulharsko před evropským soudním dvorem za to, že Sofia nepřevzala v plné šíři unijní pravidla pro energetický trh. Komise chce Bulharsko potrestat pokutou ve výši 8848 eur (asi 225 tisíc Kč) za každý den a za každou ze dvou směrnic týkajících se elektřiny a plynu.

Bulharská vláda zareagovala tím, že odvolala šéfa regulačního úřadu, který potíže s fakturami vysvětluje jako "systémový problém".

 

Právě se děje

Další zprávy