Bulharská opozice chce znárodnit energetiku včetně ČEZ

ČTK ČTK
11. 2. 2013 21:24
Bulharský ministr nařídil přezkoumání vysokých účtů za elektřinu
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Sofia - Socialistická opozice v Bulharsku se hlasitě vyslovila pro znárodnění trojice největších poskytovatelů elektrické energie v zemi. Prohlášení přišlo v době, kdy tisíce Bulharů protestují proti údajně předraženým cenám elektřiny. Bulharská distribuční síť je rozdělena na tři regiony, které kontrolují české energetické skupiny ČEZ a Energo-Pro a rakouský EVN.

Bulharský ministr hospodářství a energetiky Deljan Dobrev nařídil přezkoumání vysokých účtů za elektřinu, které bulharským spotřebitelům vystavil mimo jiné český elektrárenský podnik ČEZ. Bulhaři o víkendu v 15 městech po celém Bulharsku protestovali proti vysokým částkám, které po nich za energii požadují ČEZ a rakouská firma EVN. Protesty se konaly i dnes, lidé také petiční akcí žádají vyhlášení referenda o distribuci elektřiny v Bulharsku.

Lidé nevěří distributorům ani úřadům

"Lidé ztratili důvěru v distributory, nevěří způsobům, jakými se vytváří cena za elektřinu, bohužel ztratili důvěru i v regulující roli státu. Všichni se teď musíme snažit, aby tato důvěra byla obnovena," citoval Antona Rokova ze státní regulační komise portál mediapool.bg.

Ministr Dobrev, na kterého se v Sofii při nedělních protestech sesypaly sněhové koule, dnes na mimořádném setkání s novináři slíbil, že všechny státní úřady, "co mají s elektřinou něco společného", účty vystavené bulharským domácnostem prověří během několika dní.

Několik stovek demonstrantů ve Varně se dnes pokusilo dostat k sídlu tamního energetického operátora, policie jim v tom ale zabránila. Kvůli obavám z násilí nechaly úřady po městě rozmístit stovky policistů, kteří kromě kanceláří energetické firmy střežili i městské budovy. Z Varny agentura FOCUS ohlásila jen menší šarvátku s policií a neúspěšný pokus demonstrantů zablokovat most.

V Blagoevgradu se podle portálu dariknews.bg sešlo několik tisíc nespokojených lidí. Demonstrovalo se také v Plovdivu, kde se sešlo asi 300 protestujících, což bylo oproti neděli desetkrát méně. I dnes zde nespokojení lidé pálili svá lednová vyúčtování.

Politická strana Řád, zákon a spravedlnost zřídila v Blagoevgradu bezplatné konzultace s advokáty, aby lidem zajistila ochranu před "monopolisty z ČEZu", napsal na webu bulharský rozhlas.

Sergej Stanišev a jeho opoziční Bulharská socialistická strana (BSP) se tak podle agentury APA přidali na stranu nespokojených Bulharů. Ti se v neděli na demonstracích v 15 městech dožadovali opětovného znárodnění energetických operátorů a také zveřejnění smluv mezi zmíněnými energetickými skupinami a vládou.

Premiér: Situace je choulostivá

Nynější situace je pro premiéra Bojka Borisova a jeho vládní stranu Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) choulostivá, neboť v červenci budou parlamentní volby. Důvěra v současný kabinet neustále klesá.

Nedělní protest byl svým rozsahem první svého druhu. Účastníci akce pálili svá lednová vyúčtování, která byla prý až o polovinu vyšší než v jiných měsících. Energetické společnosti i ministerstvo energetiky se snažily situaci uklidnit vysvětlením, že za výslednou cenu na složenkách může kvůli vánočním svátkům delší zúčtovací období, které činilo místo běžných 28 až 40 dní, a také prosincové mrazy.

Ministerstvo pro energetiku nicméně oznámilo, že sporná vyúčtování prověří. To přislíbily i energetické společnosti. Státní energetický regulátor DKEVR chce kontroly uskutečnit v následujících deseti dnech.

Bulharský ombudsman uvedl, že vysvětlení vyšších účtů nepodaly firmy "jasně". V lednu jeho úřad oproti jiným měsícům obdržel sedmnáctkrát více stížností na ceny za elektřinu.

 

 

Právě se děje

Další zprávy