Kellner už je mezi TOP 100 nejbohatšími lidmi

Adam Junek
6. 3. 2008 14:50
Bill Gates přišel po 13 letech o prvenství ve Forbesu

New York/Praha - Před dvěma lety byl úplným nováčkem, choulícím se v zadních řadách. Loni se stal bezmála skokanem roku. A letos už je v elitní první stovce.

Takový je postup nejbohatšího Čecha Petra Kellnera na žebříčku boháčů, který sestavuje Forbes.

Podle časopisu je Kellner 91. nejbohatším člověkem světa a jeho majetek redaktoři odhadli na 9,3 miliardy dolarů. Loni mu přitom připisovali "jen" šest miliard a předloni "pouhopouhé" miliardy tři.

Zůstává osamocen

Kde se takový skok vzal?

Jednak jistě Kellnera vynesl slábnoucí dolar, ale především uskutečnil svůj životní obchod, který zas jednou dal příležitost ocenit majetek tajuplného podnikatele.

Propojil totiž klenot ve své investiční skupině PPF Group - Českou pojišťovnu - s pojišťovacími aktivitami italského kolosu Generali ve střední a východní Evropě. Spojený podnik má hodnotu přes pět miliard eur, PPF v něm drží 49 procent. Výměnou přistálo na "Kellnerově kontě" 1,1 miliardy eur.

Spolumajitel PPF a předseda představenstva České pojišťovny Ladislav Bartoníček
Spolumajitel PPF a předseda představenstva České pojišťovny Ladislav Bartoníček | Foto: PPF Group
Čtěte také:
Kellnerova PPF má nového spoluvlastníka

Přestože Petr Kellner není jediným Čechem, který by se svým majetkem mohl nominovat do prestižního klubu dolarových miliardářů, redaktoři Forbesu jména jako Andrej Babiš, Karel Komárek či Pavel Tykač opět opomněli.

Vládne Věštec z Omahy

Letošní žebříček Forbesu pak přinesl jednu "pecku". Po 13 letech přišel o korunu nejbohatšího muže světa zakladatel Microsoftu Bill Gates. Ten se se svými 58 miliardami dolarů propadl dokonce až na třetí místo.

Titulem naprosto největšího světového boháče se nyní honosí jeho přítel investorský guru Warren Buffett. Zajistil mu jej raketový růst akcií jeho investičního a pojišťovacího impéria Berkshire Hathaway - odhadem tak jeho majetek nyní činí 62 miliard dolarů - tedy o deset miliard více než loni.

Mezi Gatese a Buffetta se vklínil ještě mexický podnikatel Carlos Slim Helú. Telekomunikační magnát má na kontě odhadem 60 miliard dolarů a už v průběhu roku se spekulovalo, že Gatese o pomyslnou korunu připraví.

Gates však virtuálně největším boháčem zůstává. Buffett totiž před časem přislíbil přispět na dobročinnou nadaci Billa a Melindy Gatesových "drobným dárkem". Vyčlenil zhruba 35 miliard dolarů s tím, že každoročně nadace dostane asi miliardu. 

Podívejte se na desítku nejbohatších lidí planety:

Pořadí Jméno Jmění
(v miliardách $)
Odkud pochází Zdroj bohatství
1. Warren Buffett  62 USA Berkshire Hathaway
2. Carlos Slim Helú 60 Mexico telekomunikace
3. Bill Gates 58 USA Microsoft
4. Lakshmi Mittal 45 Indie ocelářství
5. Mukesh Ambani 43 Indie petrochemický průmysl
6. Anil Ambani 42 Indie Diversified
7. Ingvar Kamprad 31 Švédsko Ikea
8. K.P. Singh 30 Indie Real Estate
9. Oleg Deripaska 28 Rusko hliník
10. Karl Albrecht 27 Německo supermarkety Aldi

(podrobnosti na stránkách časopisu Forbes zde)

 

Právě se děje

Další zprávy