Kellner: V Rusku budeme nejhůř desátí

Red eko
19. 6. 2007 9:02
Český miliardář potvrdil, že PPF v Bělorusku získala Lorobank

Moskva - Absolutní jednička mezi českými byznysmeny nechce zůstat v pozadí ani v Rusku. Petr Kellner tam s bankou, do níž jeho PPF vstoupila, bude útočit na prvních deset příček ruského bankovního trhu. Uvnitř SOUVISLOSTI

Chce toho dosáhnout prostřednictvím nově vytvořené universální bankovní struktury, kterou v Rusku společně vytvoří Home Credit&Finance Bank (HCFB) z Kellnerovy PPF a Nomos Bank. Kellner to řekl ruskému ekonomickému deníku Vedomosti. 

Úvěry Bělorusům

Vznik společného podniku HCFB s moskevskou Nomos Bank byl zveřejněn letos v květnu. "Podíly v nové bankovní struktuře budou rozděleny na základě dohodnutých principů a výsledků auditů obou bank po uzavření prvního pololetí roku 2007. Teprve po auditu budeme hovořit o konkrétních podílech," řekl Kellner Vedomostem.

Český miliardář také potvrdil, že PPF v Bělorusku získala malou banku Lorobank. "Také bude nabízet produkty a služby spotřebitelských úvěrů. Projekt hodláme spustit do konce roku 2007," uvedl. Bankéř předpokládá, že za několik let se nynější situace v Bělorusku změní, a proto je potřeba se na tamním bankovním trhu etablovat už nyní. "Nakonec se běloruská ekonomika stane otevřenou, o tom jsem přesvědčen," prohlásil Kellner.

Tajnosti kolem Generalli

Český miliardář v rozhovoru odmítl, že by se on osobně, PPF Group či jí patřící Česká Pojišťovna nějakým způsobem účastnili na zisku asi čtyřicetiprocentního podílu v ruské pojišťovací společnosti Ingosstrach. "Mohu jen říct, že Ingosstrach je velmi zajímavým aktivem," poznamenal pouze.

Kellner také uvedl, že zisk této ruské pojišťovny se neprobíral ani v představenstvu italské Generali, jehož je členem. "Generali samozřejmě hledá přístup na ruský trh a pokud vím, jednala s několika pojišťovacími společnostmi," poznamenal s tím, že hovořit o italské koupi podílu v Ingosstrachu jako o hotové věci by si nedovolil.

Ruský tisk v minulých měsících spekuloval o prodeji podílu milionáře Alexandra Mamuta v Ingosstrachu společnosti Durbe údajně vlastněné čtyřmi fyzickými osobami s českými pasy. Podle některých informací měla Durbe, která k transakci získala souhlas ruských úřadů, zastupovat zájmy Kellnerovy PPF.

Kellner však nyní odmítl komentovat, zda on osobně o prodeji podílu v Ingosstrachu někdy hovořil s většinovým majitelem ruské pojišťovny Olegem Deripaskou či zda se někdy setkal Mamutem. Kellner ale v rozhovoru pro Vedomosti potvrdil, že PPF získala na konci loňského roku v Bělorusku malou banku Lorobank.

HCFB, působící v Rusku od roku 2000, je významným hráčem na ruském trhu spotřebitelského úvěrování. Odborníci však varovali před velkým množstvím nesplácených úvěrů, které nakupila a nyní se je snaží odprodat. Podle Kellnera se tento problém podařilo vyřešit pomocí nového systému řízení rizik, přijetím nových specialistů a konzultantů. "I za cenu dočasného snížení tempa rozvoje," dodal Kellner.

 

Právě se děje

Další zprávy