Hurikán Gustav řádil. Ropná zařízení to přestála

Redakce EKO, Reuters
2. 9. 2008 11:00
Škody jdou do miliard, ropa je ale nejlevnější od dubna

New York - Předpovědi meteorologů se nepotvrdily. Hurikán Gustav zdaleka nedosáhl předpovídané síly a škody na ropných zařízeních jsou minimální.

Okamžitě na to zareagovala cena ropy na světových trzích. Barel ropy je nejlevnější od dubna.

Americká lehká ropa se nyní prodává za 105,46 dolaru, což je propad o více než deset dolarů. Pro porovnání, v pondělí se prodávala za 117 dolarů za barel a londýnský Brent stál 115,50 dolarů.

Foto: Aktuálně.cz
Nepřehlédněte online přenos:
Bouře Gustav slábne. Formují se však další hurikány

USA hlásí škody za miliardy

Škody, které hurikán Gustav způsobil na americké pevnině, se však šplhají k deseti miliardám dolarů. Gustav zpustošil část Kuby a dalších ostrovů a zabil několik desítek lidí. Nyní slábne a už dosahuje jen síly tropické bouře, tedy rychlosti maximálně 100 kilometrů v hodině.

Statisíce domácností zůstaly po hurikánu Gustav na jihu USA bez proudu
Statisíce domácností zůstaly po hurikánu Gustav na jihu USA bez proudu | Foto: Reuters

"Je to významná katastrofická událost, pojišťovny to však předvídaly a Gustav bude z finančního hlediska zvládnutelný," řekl agentuře Reuters prezident neziskové pojišťovací organice Insurance Information Institute Robert Hartwig.

Společnost EQECAT Inc., která modeluje rizika katastrof, odhaduje pojištěné škody v rozsahu šesti až deseti miliard dolarů. Firma Risk Managed Solutions má rozpětí ztrát mezi 4 a 10 miliardami.

Prognózy, že by Gustav mohl být srovnatelný s Katrinou se tak naštěstí nenaplnily. Hurikán Katrina, který v roce 2005 zničil velkou část New Orleansu, totiž způsobil pojištěné škody v hodnotě 40 miliard dolarů.

V souvislostech:

 

Právě se děje

Další zprávy