Gustav přináší špatné zprávy. Ropa ještě víc podraží

Redakce EKO, Reuters
1. 9. 2008 12:25
Rafinerie a těžební plošiny v Zálivu zejí prázdnotou

Houston/Baton Rouge - Bouře Gustav, která se žene Mexickým zálivem, opět zvedá cenu ropy.

Americká lehká ropa vzrostla o 1,54 dolaru na 117 dolarů za barel a londýnský Brent podražil o 1,45 dolaru na 115,50 dolarů.

Podle analytiků je další zdražování na obzoru ihned poté, co se bouře přežene.

"Je to určitě nebezpečná bouře, ale myslím si, že většina trhu zaujala vyčkávací pozici a před dalším velkým pohybem na trhu čeká na to, zda dojde ke škodám na ropných zařízení a infrastruktuře," tvrdí analytik National Bank of Australia Gerard Burg.

Čtěte také: Benzín koketuje s 31korunovou hranicí. Zlevňuje i nafta

To, že ztráty budou velké, je už téměř jasné. Hurikán Gustav, který má dnes v noci dorazit na pobřeží Spojených států, by mohl být údajně ještě horší než Katrina. Jen ze státu Louisiana už před bouří uprchly skoro 2 miliony lidí.

Rafinerie a plošiny zavřeny

Ropné plošiny v Mexickém zálivu, které se na celkové těžbě ropy v USA podílejí pětadvaceti procenty, jsou většinou uzavřeny. Produkce ropy v oblasti se snížila o 96 procent, zemního plynu se vytěží méně o 82 procent.

Mimo provoz zůstává devět rafinerií o celkové kapacitě 2,2 milionu barelů ropy denně. Dalších šest omezilo výrobu, hlásí ropní giganti jako Exxon Mobil, Royal Dutch Shell, BP a Valero Energy.

"Očekáváme velké ztráty, protože připravit se na záplavy a poničení rafinerií je velmi těžké," tvrdí analytik Mitsubishi Anthony Nunan.

GRAFIKA: Kam se žene hurikán Gustav?

Foto: Reuters

 

Právě se děje

Další zprávy