Brusel táhne na energetické obry: Rozdělte se!

dkl, EUobserver
19. 9. 2007 13:40
Návrhy unie ohrožují třeba RWE Transgas

Brusel - Přestože chybí politická podpora z řady státu Unie, Evropská komise chce prosadit zásadní změny v energetice.

Dnes komisař pro energetiku Andris Piebalgs představil dlouho očekávaný balík pravidel, která navždy změní trh s elektřinou a plynem. Obsahuje i kontroverzní ideu o definitivním oddělení výroby a distribuce energií.

Komise navrhuje kompletní vlastnické oddělení, protože to "nabízí nejlepší garanci dosažení cílů z pohledu zvýšení konkurence".

"Otevřený a rovný vnitřní trh s energiemi je nutný pro to, aby se EU srovnala s výzvami změn klimatu," uvedl šéf komisařů José Barroso.

V praxi to znamená, že členské státy EU by podle představ komise "měly zajistit, že jeden subjekt nebude mít kontrolu nad dodávkami a zároveň jakýkoli podíl na podnikání distributora či jeho přepravním systému". V Česku by se taková změna dotkla především společnosti RWE Transgas.

PŮVODNÍ PLÁNY UNIE

"Nastal čas, aby si domácnosti i podnikatelé plně vychutnali výhody opravdu otevřeného vnitřního trhu," dodala komisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová.

"Ekonomické analýzy ukazují, že kompletní oddělení stimuluje investice, snižuje tržní koncentraci a snižuje ceny," uvádí Evropská komise jako argumenty ve svém materiálu.

Vrt vede do hloubky 1400 metrů. Těchto trubek - každá o délce deset metrů - se tedy spotřebuje mnoho.
Vrt vede do hloubky 1400 metrů. Těchto trubek - každá o délce deset metrů - se tedy spotřebuje mnoho. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Lehčí varianta

Přesto, aby se Brusel vyhnul přímému sporu se státy, které s tímto nesouhlasí, nabízí i alternativu k takto radikálnímu kroku.

V tomto scénáři - známém jako "nezávislý systémový provozovatel" - si velké energetické společnosti budou moci ponechat vlastnictví svých rozvodných sítí. Jejich provoz ale budou muset delegovat právě na nezávislý subjekt.

Obě možnosti by měly být aplikovány ve stejné míře na sektor elektřiny i plynu ve všech 27 státech Unie.

Mezi hlavní odpůrce radikální varianty patří především Francie a Německo. Zde mají totiž sídla energetické giganty EDF a E.ON, které v tuto chvíli mají pod kontrolou jak výrobu, tak distribuci energie.

Naopak pro tento plán se již vyjádřila Velká Británie, Nizozemí, Švédsko a Španělsko.

Strach z Ruska

Kromě zmíněných nápadů ale Evropská komise přichází i s plánem, který výrazně omezí možnosti vstupu firem mimo EU na energetický trh.

Foto: Aktuálně.cz

Pokud by nějaký cizí subjekt, tedy ze zemí mimo EU, chtěl mít kontrolu na distribucí, musí získat povolení od EU.

Komise uvádí, že nejde o diskriminaci, ale pouze chce zajistit, že "demonstrativně a nepochybně vyhovuje požadavkům EU na oddělené vlastnictví".

Tento plán byl zcela jasně připraven kvůli expanzivním choutkám ruských energetických gigantů. Strach má Unie i z bohatých firem Saúdské Arábie a Alžírska.

Moskva, která pokrývá téměř čtvrtinu potřeby plynu a ropy EU, tato protekcionistická opatření označila jako "téměř hysterická" a varovala před právními důsledky.

Dnes představený balíček musí ještě schválit evropský parlament a členské státy.

 

Právě se děje

Další zprávy