Brusel opět táhne na energetické giganty

aju,čtk
19. 3. 2007 12:45
Brusel - Oddělit výrobu energie od distribuce. Takový je plán Bruselu. Legislativní návrh by komise měla představit v červnu nebo v září.

Informuje o tom server EUObserver s odvolánám na důvěryhodné zdroje.

Tento návrh by se týkal i České republiky, která se proti podobným snahám již několikrát ostře ohradila. Komise totiž Čechům vytýká situaci v plynárenství, kde výrobu i distribuci ovládá společnost RWE Transgas. Pokud by chystaná legislativa vstoupila v platnost, zřejmě by to znamenalo, že RWE Transgas přestane být dodavatelem plynu z Ruska. Češi se však obávají, že poté by dodávky ovládl ruský Gazprom, píše ČTK.

Podle citovaného bruselského serveru je tato snaha komise součástí plánu, jak zvýšit konkurenci na energetickém trhu.

Podle závěrů nedávného summitu hlav států a vlád členských států v Bruselu se domluvili státníci na "efektivním oddělení distribuce a výroby, která zajistí otevřený přístup k sítím a nezávislost při rozhodování o investicích do infrastruktury."

Vágní formulace se právě snaží využít komise. Přitom členské státy jsou v otázce "odděleného vlastnictví" rozděleny. Česká republika má na své straně Německo a Francii, jejichž energetičtí giganti, jako je E.ON, by měli s novou legistativou rovněž problém. Naopak pro návrh by byla skupina zemí kolem Velké Británie, kam patří také Irsko či Nizozemsko.

Bruselská administrativa řadí tuto iniciativu mezi řadu legislativních opatření, které spadají pod kolonku "boj proti klimatickým změnám". A v této oblasti bude letos hodně aktivní.

Jedenáct legislativních návrhů má spadat pod hlavičku "životní prostředí, osm se má týkat energetického sektoru, dvě mají být  o konkurenci a třináct se zařadí pod "vnější vztahy".

Nejvíce očekávaným "kouskem" je směrnice o využívání obnovitelných zdrojů. Tu má komise představit ve třetím čtvrtletí.

 

Právě se děje

Další zprávy