British Airways zaplatí stamilionovou pokutu

Dušan Klimeš
15. 3. 2007 16:32
Lucemburk - British Airways zneužívala dominantního postavení. A zaplatí za to pokutu 6,8 milionu eur. Nepomohlo ani odvolání.
British Airways se ve třetím čtvrtletí povedlo zvýšit zisk i navzdory drahé ropě
British Airways se ve třetím čtvrtletí povedlo zvýšit zisk i navzdory drahé ropě | Foto: Aktuálně.cz

Kvůli stížnosti konkurenčních Virgin Atlanctic Airways, které patří miliardáři Richardu Brensonovi, se British Airways dostaly jako případ k posouzení na stůl Evropské komise.

Virgin svého rivala napadla, že svými smlouvami s firmami z oblasti cestovního ruchu se pokoušel zneužít svého postavení a dostat partnery do pozice, kdy prodávali a propagovali téměř výhradně British Airways.

Nově, lépe, zbytečně

Na základě této stížnosti BA představily nový systém odměn a provizí a doufaly, že žaloba bude stáhnuta.

I proti nové verzi systému firma Virgin podala protest. A výsledek? V polovině roku 1999 Evropská komise udělila pokutu ve výši 6,8 milionů eur, tedy téměř 200 milionů korun.

Po několikerém odvolání je ale konec a British Airways vyčerpala všechny možnosti. Nyní nezbývá, než zaplatit, jak stanoví soudní verdikt.

Většina letů mířících na Heathrow byla zrušena.
Většina letů mířících na Heathrow byla zrušena. | Foto: Reuters

Kartel navíc

Toto ale není jediný případ, kdy jsou britské aerolinky vyšetřovány kvůli nesprávnému chování, tentokrát ze strany britských a amerických úřadů.

V polovině loňského roku se ukázalo, že jsou vyšetřovány i z důvodu kartelové dohody. Ta se měla týkat nejen cen letenek, ale i palivových příplatků, které si aerolinky účtují.

Dodnes není jasné, kterých firem se vyšetřování týká. Jen American Airlines a Virgin připustily, že spolupracují s americkými a britskými úřady.

V tomto případě by už z toho ale aerolinie nevyvázly tak lacino. Za tento prohřešek jim hrozí pokuta ve výši deseti procent celosvětového obratu. To znamená asi 8,5 miliardy liber, což je přibližně 340 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy