První let A380? Za méně než 40 tisíc neletíte

dkl
29. 8. 2007 14:00
Aukce letenek je v plném proudu
Britská společnst BAE Systems je připravena prodat svůj podíl ve firmě Airbus skupině EADS za 3,6 miliardy dolarů. Obchod by měl být uzavřen tento týden.
Britská společnst BAE Systems je připravena prodat svůj podíl ve firmě Airbus skupině EADS za 3,6 miliardy dolarů. Obchod by měl být uzavřen tento týden. | Foto: Reuters

Singapur - O místo na dlouho odkládaném prvním komerčním letu Airbusu A380 se vede tuhý boj na internetové aukční síni eBay. Nejlevnější lístek pro jednoho nyní stojí v přepočtu více než 40 tisíc korun.

Singapore Airlines budou prvním dopravcem, který superjumbo dostane do užívání. První let se uskuteční 25. října ze Singapuru do Sydney a většina letenek bude vydražena na eBay.

Navíc peníze, které takto aerolinky získají, dají na charitu. Výtěžek z prodeje bude rozdělen mezi singapurskou charitu, dvě dětské nemocnice v Sydney a mezinárodní organizace Lékaři bez hranic.

Cena letenek začíná vždy na 3,8 dolarech, tedy necelých osmdesáti korunách. Nyní se ale ceny pohybují v tisících dolarů. Za dvě letenky do extra luxusní třídy již zájemce nabízí přes dvacet tisíc dolarů, v přepočtu více než 400 tisíc korun.

Let tak zřejmě obsadí především letečtí nadšenci a bohatí obchodníci.

Problémy velkého letadla

"Většina míst prvního letu půjde na eBay... Budou přidávána postupně až do 10. září," uvádí přepravce ve své zprávě.

Jakákoli nabídka nad tisíc dolarů již musí být prověřena, protože dopravce nechce, aby letenky byly uměle nadhodnoceny.

Singapurské aerolinky koupí devatenáct letadel A380, přestože problémy při stavbě způsobily dvouleté zpoždění.

Zdržení zřejmě bude Airbus stát až pět miliard euro a prohloubilo problémy mateřské společnosti EADS.

 

Právě se děje

Další zprávy