Spotřeba elektřiny v domácnostech loni mírně rostla

ČTK ČTK
18. 6. 2014 14:21
Po letech, kdy spotřeba klesala díky úspornějším zařízením, se nyní projevuje vliv rostoucího počtu přístrojů, které byly dříve považovány za nadstandardní či luxusní.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Spotřeba elektřiny v tuzemských domácnostech loni vzrostla v průměru o 0,8 procenta. Značné rozdíly jsou mezi jednotlivými kraji, které ukazují, že podíl růstu spotřeby elektřiny je významnější spíše pro venkovský styl bydlení. S odkazem na údaje Energetického regulačního úřadu (ERÚ) to dnes oznámila energetická společnost ČEZ. České domácnosti loni spotřebovaly 14,7 terawatthodiny, předloni to bylo 14,58 TWh.

"Po letech, kdy její výši ovlivňovala především výměna standardních spotřebičů za úspornější zařízení, se nyní projevuje vliv rostoucího počtu přístrojů, které byly dříve považovány za nadstandardní či luxusní," uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Dodal, že jde například o myčky, sušičky, klimatizace, elektronické zabezpečovací systémy, bazénovou techniku, více televizorů v jedné domácnosti a počítače.

Podle Kříže jsou rozdíly ve spotřebě domácností dány ekonomickou silou regionu a sídelní strukturou. Vůbec nejméně elektřiny potřebují lidé v Praze a také Moravskoslezském kraji, ve kterém ale údaje meziročně rostou nejrychleji v ČR. Naopak na téměř dvojnásobných hodnotách jsou střední Čechy. Právě v tomto regionu eviduje firma ČEZ Distribuce nejvíce žádostí o připojení.

Připojení nových zákazníků je pevně spojeno s investicemi do distribuční soustavy. "Jen na zásobovacím území ČEZ Distribuce to za loňský rok představovalo zhruba tři miliardy korun," dodal mluvčí.

Čistá spotřeba elektřiny v Česku loni meziročně nepatrně klesla z předloňských 58,80 terawatthodin na 58,66 TWh.

Z analýzy Operátora trhu s elektřinou (OTE) vyplývá, že spotřeba elektřiny v Česku by letos měla růst o 0,6 procenta na zhruba 58,8 terawatthodiny. Analýza počítá s mírným hospodářským oživením.

Porovnejte ceny dodavatelů elektřiny na trhu a ušetřete.

 

Právě se děje

Další zprávy