Energetika se z jarní vlny pandemie nevzpamatovala. Řekám chyběl sníh, překvapil vítr

Adéla Očenášková ČTK Adéla Očenášková, ČTK
10. 10. 2020 18:23
Přestože vláda v létě uvolnila opatření, která v průběhu jara přijala proti šíření koronaviru, na spotřebě elektřiny v Česku se návrat zpátky do normálu neprojevil. Spotřeba zůstala během letních měsíců pod hodnotami naměřenými v uplynulých letech. Jinými slovy spotřeba elektřiny klesla v Česku trvale, vliv však mohlo mít také počasí, upozorňují energetici.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Společnost Amper Meteo, jejíž odborníci spotřebu a výrobu elektřiny v Česku dlouhodobě sledují, připomněla, že například v květnu omezení ekonomické činnosti v důsledku pandemie koronaviru způsobilo meziroční propad spotřeby elektřiny až o 13 procent, v červnu se jednalo o 7,5 procenta. Během třetího čtvrtletí, tedy od začátku července do konce září, podle ní meziroční pokles činil zhruba čtyři procenta.

"Nepochybně se na tom podepsaly také nižší teploty vzduchu než v minulých horkých létech. Od začátku roku zatím činí celkový propad spotřeby energie 5,2 procenta proti roku 2019," uvedl hlavní meteorolog Amper Meteo Milan Šálek s poukazem na pravděpodobné nižší využití klimatizací, které se na spotřebě proudu podstatně podílejí.

V září podle něj došlo k mírnému růstu, spotřeba byla v minulém měsíci ve srovnání se stejným obdobím loňského roku nižší jen o 2,1 procenta.

Data potvrdili pro Aktuálně.cz i experti Energetického regulačního úřadu (ERÚ), podle nichž se spotřeba začala v červnu oklepávat z propadu v době největších omezení, na běžný stav se ale nedostala.

"Nemohu soudit, než budou data za léto celá, ale podle dosavadních dat k vyrovnání stavu začalo docházet už v červnu. Ale to je myšleno ve vztahu k předchozímu propadu, který byl znatelný - meziročně ještě v červnu byla čísla mírně nižší," řekl mluvčí ERÚ Michal Kebort. Úřad zatím nemá k dispozici údaje za celé letní období, kompletní budou nejspíš v listopadu.

"V dubnu a v květnu, tedy v době výrazných odstávek výroby a zavřených obchodů, se spotřeba elektřiny meziročně snížila o více než desetinu a pokles vyrobené elektřiny přesáhl patnáct procent. Z červnových údajů je naopak patrné, že se ekonomika postupně vracela do normálu. Červnový meziroční pokles spotřeby představoval zhruba pět procent, u výroby elektřiny to bylo půl procenta," komentoval již dříve vývoj Stanislav Trávníček, předseda Rady ERÚ.

Čtveřice grafů zachycuje rozdíl ve spotřebě elektřiny v minulých letech ve srovnání s rokem 2020. Pro zobrazení v celé kvalitě klikněte.
Čtveřice grafů zachycuje rozdíl ve spotřebě elektřiny v minulých letech ve srovnání s rokem 2020. Pro zobrazení v celé kvalitě klikněte. | Foto: Amper Meteo

Kebort připomněl, že spotřeba i výroba elektřiny začala klesat už prvním čtvrtletí roku a v dalším se ještě prohloubila. Ve druhém čtvrtletí se spotřeba v meziročním srovnání snížila o 9,6 procent a vyrobeno bylo o 12 procent elektřiny méně.

Změny se týkají i obnovitelných zdrojů

Firma Amper Meteo taktéž poznamenala, že pokles letos evidovala také výroba elektřiny z některých obnovitelných zdrojů energie, konkrétně z fotovoltaických elektráren. Meziročně je aktuálně o dvě procenta nižší, proti minulým pěti letům se ovšem drží od začátku roku na prakticky stejných číslech.

Naopak vyšší výrobu, a to až o 30 procent, než bývá v daném měsíci běžné, zaznamenaly v srpnu větrné elektrárny. Důvodem byl podle firmy atypicky větrný poslední letní měsíc. V září pak ale byla tato výroba naopak už o 20 procent nižší.

Neobvykle dynamicky se pak podle společnosti letos vyvíjí výroba energie z vodních zdrojů. Zatímco úvod roku poznamenaly malé sněhové pokrývky, na jaře přišlo srážkově nadprůměrné období, které stále prakticky trvá.

"Přesto zůstává výroba z vodních elektráren o jedno procento nižší než za stejné období loňského roku. Což dokazuje, jak zásadní měrou ovlivňuje objem sněhové pokrývky během zimy nejen stavy podzemních vod a půdní sucho, ale také výrobu vodních elektráren," dodal Šálek.

Firma Amper Meteo dodává předpovědi počasí a z nich odvozené specializované produkty pro energetiku a zemědělství. Zaměřuje se hlavně na predikce výkonů solárních a větrných elektráren. 

Video: Němci se pomalu probouzejí ze sna, odstavením jádra zvýší emise CO2, říká Míl

Představa, že všechno nahradíme obnovitelnými zdroji a plynem, je iluze, která popírá fyzikální zákony, tvrdí vládní zmocněnec pro jádro Jaroslav Míl. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy