Stát vilu vybydlel školkou. Teď je z ní ráj čtenářů s atmosférou starého knihkupectví

Stát vilu vybydlel školkou. Teď je z ní ráj čtenářů s atmosférou starého knihkupectví
"Navrhli jsme přístavbu, která vytváří předěl mezi úplně novým veřejným prostorem na nároží ulic a zahradou. Navíc funguje jako nový vstup do knihovny. Role přístavby a vily se tím otáčejí. Přístavba je novým hlavním prostorem, který splňuje požadavky na moderní knihovnu s kavárnou a přednáškovými prostory," vysvětluje architekt  Karel Kubza.
"Díky různým výškám polic, stolů i sedacích prvků si každá věková skupina najde svoje místo," myslí si autor návrhu.
Bývalá Bergerova vila stojí v Bezručově ulici a pochází z roku 1913, kdy si ji na své náklady nechal postavit inženýr z Rožnova pod Radhoštěm Richard Berger.
Z estetického hlediska dominuje nové budově dřevo a akcent ve žluté barvě.
Foto: BoysPlayNice
Magdaléna Medková Magdaléna Medková
28. 5. 2024 11:33
Bergerova vila v Rožnově pod Radhoštěm má historii plnou spletitých osudů. Původně měla být zázemím pro rodinu, po arizování židovského majetku a následném komunistickém převratu ale začala sloužit jinému účelu. Školka její prostory vybydlela, a tak byla po sametové revoluci zchátralá. Znovu se nadechla až s městskou knihovnou. Ta ji teď podruhé opravila a rozšířila o novou přístavbu.

Rožnovská městská knihovna dostala budovu k užívání po rekonstrukci v roce 1993 a od té doby je centrem místních, kteří do ní chodí pro radu nebo na kulturní akce. Po 30 letech fungování ale budova přestala kapacitně stačit, a tak se vedení knihovny rozhodlo pro její rekonstrukci a rozšíření o novou přístavbu. V architektonické soutěži zvítězilo studio Čtyřstěn.

"Cílem bylo najít nejvhodnější řešení pro rozšíření kapacity městské knihovny, protože prostory v historizující vile nestačily pro výukové programy a další aktivity, které k moderní knihovně patří," vysvětluje vedoucí architekt Karel Kubza s tím, že se svým studiem vyhrál s návrhem přistavět k budově novou moderní část, která se zároveň stane hlavním vstupem. 

"Role přístavby a vily se tím otáčejí. Nová budova je novým hlavním prostorem, který splňuje požadavky na moderní knihovnu s kavárnou a přednáškovými prostory. Vila teď funguje především pro dospělé čtenáře - jako čítárna, studovna a zázemí pro administrativu knihovny," dodává.

Přístavba a stará vila mají uvnitř odlišný charakter. Nová budova je moderní a její skleněná fasáda se otevírá do zahrady. Interiér vily je více tradiční. Má komornější charakter s vysokými regály v modrozelené barvě a čtecími zákoutími v arkýřích. "Je to takové bludiště s atmosférou starých knihkupectví," vysvětluje architekt v galerii. Projděte si ji.

 

Právě se děje

Další zprávy