Penta mění další kus Masaryčky. Z prvorepublikové pošty bude moderní "skleňák"

Penta mění další kus Masaryčky. Z prvorepublikové pošty bude moderní "skleňák"
"Toto území důvěrně zná. V současnosti už pracuje v rámci vlastního ateliéru, ale je zřejmé, že vítězný návrh velmi dobře navazuje na existující okolní zástavbu. Návrh porotu zaujal především svým designovým ztvárněním, prací s detailem a citlivým propojením historických a nových prvků," říká obchodní ředitel společnosti Penta Real Estate Pavel Streblov.
Developer počítá s tím, že nová výstavba nahradí většinu staré budovy. Klaška na ni ale, jak tvrdí, reaguje některými prvky. "Jsou to římsy, hloubky fasádních struktur a výrazné textury. Návrh je převádí do současného architektonického jazyka a navazuje na okolní rytmus a měřítko. Klíčové původní části, jako jsou klenuté oblouky v přízemí, hrají stěžejní roli v organizaci budovy a jsou nyní také odhaleny do veřejného prostoru prostřednictvím průhledné fasády parteru."
Členění budovy silně připomíná rukopis studia Zahy Hadid Architects. Obě strany právě rekonstruovaného nádraží tak budou působit téměř identicky. Nová budova v Hybernské ale nebude obalená zlatem.
Zadavatele soutěže Pentu Real Estate oslovil Klaška i tím, že pracoval na výstavbě nedávno dokončené Masaryčky. Porota původně vybrala dva vítěze, z výše popsaného důvodu ale developerovi doporučila právě bývalého žáka Zahy Hadid.
Foto: Aktuálně.cz/Klaska Ltd., studio Proloog
Magdaléna Medková Magdaléna Medková
24. 1. 2024 9:15
Bývalá pošta u Masarykova nádraží v centru Prahy se promění dle návrhu českého architekta Jakuba Klašky. Bývalý člen britského studia Zaha Hadid Architects vyhrál v soutěži s návrhem, který má prvorepublikovou budovu změnit v prosklený parter s obchody a čtyřmi patry kanceláří. Majitele budovy Pentu Real Estate architekt oslovil i tím, že pracoval na výstavbě nedávno dokončené Masaryčky.
 

Právě se děje

Další zprávy