Pražská karta Lítačka se rozšíří i do škol, schválili radní. Další funkce už pak nedostane

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
28. 11. 2017 11:43
Děti budou moci kartu využívat pro vstup do škol či jednotlivých prostor nebo při výdeji obědů.
Pomůže i ve školní jídelně.  (ilustrační foto)
Pomůže i ve školní jídelně. (ilustrační foto) | Foto: Economia

Praha - Praha připravuje vylepšení karty Lítačka do městské hromadné dopravy. Partnerské školy budou moci pro svoje žáky žádat o kartu hromadně a také ji využívat ke svým účelům, například pro vstup do budovy. Rozhodli o tom pražští radní.

Do zkušebního projektu se má zapojit osm škol. Náklady na jednu školu činí 125 000 korun. .

Děti si budou moci o karty zažádat a vyzvednout je přímo ve školách. "Dětem budou rozdány přihlášky, odnesou si je domů, rodiče vyplní a poté dostanou bezplatně Lítačku," vysvětlila primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Karta je pro děti do 15 let zdarma. Přípravu projektu má na starosti městská společnost Operátor ICT.

Pro školy bude projekt výhodný i proto, že děti budou moci kartu využívat například při výdeji obědů, v bufetu nebo pro vstup do budovy či učeben. Právě to je jeden z důvodů, proč je podle vedení města mezi školami o účast velký zájem.

Podle ředitele Operátora ICT plán vychází i z podnětů ze strany samotných škol. V prvním roce zkušebního provozu se počítá s osmi školami, další se však mohou hlásit a v příštím roce se může počet zvýšit.

Podle Krnáčové odstartuje projekt v základní škole Otokara Chlupa v Praze 13, a to v únoru nebo březnu příštího roku. "O zařazení do systému musí škola požádat sama a může si na kartu nahrát libovolnou funkci, kterou dnes využívá nebo je pro ni potřebná," doplnila primátorka.

Systém by měl být lépe zabezpečený než karty nebo čipy, které školy používají v současnosti. V budoucnu by se mohla nabídka rozšířit i na střední a vysoké školy.

Lítačku už lze využít jako průkaz do městské knihovny, zvažuje se přidání slevy na vstupném do zoo či botanické zahrady. Vedení města v minulosti mluvilo i o dalších funkcích, podle dnešního vyjádření primátorky nicméně rozšiřování projektem do škol skončí. Má jít v první řadě o cestovní doklad.

Magistrát a firma Operátor ICT plánují příští rok spustit novinky v oblasti placení za MHD. Lidé budou moci platit za krátkodobé i časové jízdenky prostřednictvím e-shopu a mobilní aplikace či si do systému zaregistrovat platební kartu a prokazovat se s ní stejně jako nyní s Lítačkou či Opencard.

Lítačka začala v ostrém provozu fungovat 1. listopadu loňského roku. Za tu dobu si ji podle primátorky pořídilo zhruba 258 000 lidí, z toho asi 100 000 přes internet.

Měsíční náklady na provoz jsou 3,185 milionu, což je 45 procent původních nákladů na Opencard. Pořízení Lítačky vyšlo město na 8,2 milionu korun.

Opoziční strany v minulosti kritizovaly fakt, že město kartu pořídilo bez otevřeného výběrového řízení a že nenabízí žádné služby, které by lidem usnadnily nákup jízdného.

 

Právě se děje

Další zprávy