Letní stravenková pře: Ať skončí, jásají hospody. Lidé přestanou jíst, děsí se odbory

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
8. 8. 2019 17:39
Ministerstvo financí oznámilo, že hodlá zavést takzvaný "stravenkový paušál". Na místo kupónů by zaměstnanci mohli v práci získat na jídlo přímo peníze. Plán by významně ovlivnil stravenkový byznys v Česku. A tak budí vášně. Někteří ho vítají, jiní tvrdě kritizují a další se ptají, proč s tím ministryně Schillerová přišla právě teď, v době dovolených. Aktuálně.cz sestavilo průřez názory jednotlivých aktérů na samotnou existenci stravenek, jejich daňové zvýhodnění a jejich budoucnost.
Foto: iStock

Stravenkáři: Průzkumy hovoří jasně - lidé přestanou jíst

"Příspěvek na stravování je podle legislativy určen na jedno jídlo denně během pracovní doby - ať již ve formě papírových poukázek, na elektronické kartě, nebo v podobě kantýny na pracovišti. Pokud by zaměstnanci dostávali peníze přímo na účet formou paušálu, s největší pravděpodobností by ho nevyužívali na stravování," říká Daniel Čapek, prezident firmy Sodexo ČR a SR, která patří k největším stravenkovým společnostem působícím v Česku. 

  • Dodává, že podle výzkumu AMSP by po zrušení stravenek omezily obědy v restauracích dvě třetiny zaměstnanců, kteří nyní stravenky mají. Sektor pohostinství by toto rozhodnutí podle něj postihlo negativně. 

Podobný názor má také Daniela Pedret ze společnosti Edenred, která na trh také dodává stravenky. "Nyní samozřejmě nemůžeme detailně předvídat, jak by se zachovaly firmy, pokud by vedle stávajícího systému podpory stravování byl zaveden takzvaný stravenkový paušál, a tedy jaký by to mělo vliv na Edenred. Každopádně z dřívějších průzkumu jednoznačně vyplývá, že zaměstnanci se stravenkami se stravují mnohem pravidelněji než ti bez stravenek," říká Pedret.

Zavedení neúčelového paušálu by podle ní vedlo ke zhoršení stravovacích návyků zaměstnanců, a tím by mělo dopady i na jejich pracovní výkonnost i zdraví. "Tento vliv špatných stravovacích návyků takto popisuje například studie Food at Work Christophera Wanjeka," dodává Daniela Pedret

 

Právě se děje

Další zprávy