Letní stravenková pře: Ať skončí, jásají hospody. Lidé přestanou jíst, děsí se odbory

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
8. 8. 2019 17:39
Ministerstvo financí oznámilo, že hodlá zavést takzvaný "stravenkový paušál". Na místo kupónů by zaměstnanci mohli v práci získat na jídlo přímo peníze. Plán by významně ovlivnil stravenkový byznys v Česku. A tak budí vášně. Někteří ho vítají, jiní tvrdě kritizují a další se ptají, proč s tím ministryně Schillerová přišla právě teď, v době dovolených. Aktuálně.cz sestavilo průřez názory jednotlivých aktérů na samotnou existenci stravenek, jejich daňové zvýhodnění a jejich budoucnost.
Foto: Archiv filmu Toman

Konečně! Provize jsou nepřiměřené

  • Návrh ministerstva vítá předseda Družstva CBA Roman Mazák, který už v minulosti stravenkový byznys kritizoval. Provize, které zaměstnavatelé stravenkovým firmám odvádějí, jsou podle něj nepřiměřené.

"V minulosti, kdy jsme stravenky ještě pro své zaměstnance odebírali, jsme platili 5 procent z každé stravenky. A restaurace dalších 5 procent. Takže z jedné stravenky mají společnosti 10 procent? To je přece přehnané. Proto jsme stravenky zrušili už před dvěma lety a zajišťujeme zaměstnancům obědy ve firemní kantýně. Těm, co jsou na cestách, posíláme peníze ve formě náhrad. Samozřejmě vyplácíme víc, než stanovuje 20 let starý zákon, takže na to doplácíme," uvádí Roman Mazák. 

Připomíná, že pro firmy představují stravenky problém s evidencí a pro zaměstnance riziko, že je ztratí, zničí nebo zapomenou na jejich časovou platnost. Pokud by návrh ministerstva začal platit, určitě by "stravenkový paušál" rád využil. 

  • Družstvo CBA je sdružením velkoobchodů a maloobchodních jednotek, aktuálně čítá přes 1000 prodejen a produkuje obrat více než 4 miliardy Kč.
 

Právě se děje

Další zprávy