reklama
 
 

Letní stravenková pře: Ať skončí, jásají hospody. Lidé přestanou jíst, děsí se odbory

Unie zaměstnanců: Lidé přestanou chodit na oběd Foto: Iva Špačková

Unie zaměstnanců: Lidé přestanou chodit na oběd

"Z pohledu firem nepřináší stravenková revoluce ministerstva financí nic dobrého. Překvapivé je také načasování na období dovolených a žádná diskuse se sociálními partnery, tedy zaměstnavateli a odbory," reaguje Vít Jásek, výkonný ředitel Unie zaměstnavatelských svazů ČR.

  • Zaměstnavatelé podle něj nechápou, proč se ministerstvo financí snaží bořit systém stravování, který funguje, jsou s tím spokojeni zaměstnanci i zaměstnavatelé a je pro stát fiskálně pozitivní.

Funkce stravenek je podle Víta Jáska klíčová k podpoře zdravého životního stylu zaměstnanců. "Když dá firma zaměstnanci stravenky, tak mu tím vlastně každý den říká: 'Zajdi si na oběd. Dej si přes poledne pauzu a pořádně se najez'. Pokud bychom tento jasně účelový nástroj nahradili hotovostí, zaměstnanci by už za pár dnů vůbec nevěděli, že nějaký příspěvek na stravování dostávají, a postupně by na obědy přestávali chodit," říká Vít Jásek. 

Ministerstvo financí návrh obhajuje tím, že zjednoduší administrativu. "Je jednodušší administrovat jeden systém, nebo dva? A neodpustím si ještě adresovat už poněkud ohraný argument o obrovských maržích a miliardových ziscích stravenkových firem. I kdyby byly marže stravenkových firem oněch 6 % z každé stravenky, je to hodně?" ptá se Vít Jásek.

Každá firma podle něj musí z něčeho platit své náklady, mzdy zaměstnanců, rozvoj nových služeb, nájmy, investice.

autor: Kateřina Hovorková | 8. 8. 2019 17:39

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama