Letní stravenková pře: Ať skončí, jásají hospody. Lidé přestanou jíst, děsí se odbory

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
8. 8. 2019 17:39
Ministerstvo financí oznámilo, že hodlá zavést takzvaný "stravenkový paušál". Na místo kupónů by zaměstnanci mohli v práci získat na jídlo přímo peníze. Plán by významně ovlivnil stravenkový byznys v Česku. A tak budí vášně. Někteří ho vítají, jiní tvrdě kritizují a další se ptají, proč s tím ministryně Schillerová přišla právě teď, v době dovolených. Aktuálně.cz sestavilo průřez názory jednotlivých aktérů na samotnou existenci stravenek, jejich daňové zvýhodnění a jejich budoucnost.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

Vznikne paralelní měna, varují stravenkáři

"Na mě to působí jako letní PR ministryně Schillerové, jediné členky vlády, která momentálně není na dovolené, a to v době okurkové sezóny," říká k návrhu David Rýc, předseda Asociace provozovatelů poukázkových systémů.

Připomněl, že v dubnu tohoto roku, se sešli zástupci tripartity u kulatého stolu k diskusi právě o tématu funkčnosti stávajícího systému zaměstnaneckého stravování a stravenek. "Zaměstnavatelé a odbory se jednoznačně shodovali v tom, že měnit zavedený systém daňového přispívání na stravování je nežádoucí," říká David Rýc.

  • Systém podle něj funguje správně, jeho hlavní část - provozování firemních kantýn - doplňují další části, tedy stravenky, dovážená strava a přímá smluvní spolupráce zaměstnavatele s restaurací.

"Zachování daňového zvýhodnění spolu s ukončením účelové vázanosti vytváří z tohoto navrhovaného příspěvku, pokud by byl realizován peněžní formou, to znamená vedle mzdy nebo jako její součást, skutečnou paralelní měnu," míní Rýc a dodává: "Protože jsme géniové a kráčíme ve šlépějích Járy Cimrmana, v hlavách ministerských úředníků se rodí plán, který v Evropě, kde ve 20 zemích zachovávají účelovou vazbu příspěvku zaměstnavatele na stravování a platí se stravenkami nebo speciálními platebními kartami, nebude mít obdobu. A konečně budeme něčím unikátní: paralelní měnou ,jakoby-určenou-ke-stravování´."

 

Právě se děje

Další zprávy