Letní stravenková pře: Ať skončí, jásají hospody. Lidé přestanou jíst, děsí se odbory

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
8. 8. 2019 17:39
Ministerstvo financí oznámilo, že hodlá zavést takzvaný "stravenkový paušál". Na místo kupónů by zaměstnanci mohli v práci získat na jídlo přímo peníze. Plán by významně ovlivnil stravenkový byznys v Česku. A tak budí vášně. Někteří ho vítají, jiní tvrdě kritizují a další se ptají, proč s tím ministryně Schillerová přišla právě teď, v době dovolených. Aktuálně.cz sestavilo průřez názory jednotlivých aktérů na samotnou existenci stravenek, jejich daňové zvýhodnění a jejich budoucnost.
V Česku je možné objednat si trestní stíhání. Kalousek je Babišovým výrokem šokován
V Česku je možné objednat si trestní stíhání. Kalousek je Babišovým výrokem šokován | Foto: Aktuálně.cz

Ideální to není, ale návrh bych podpořil

Pro Hospodářské noviny se k návrhu vyjádřil i Miroslav Kalousek, který v době, kdy byl sám ministrem financí, s návrhem omezit stravenkový byznys přišel. 

"Ideální situace by podle mého názoru byla, aby byla nižší sazba daně z příjmu pro všechny a aby byla odstraněna drtivá většina výjimek, včetně daňové výjimky na stravenky. Protože ten vztah příspěvku na jedno teplé jídlo denně, což si myslím je správný příspěvek, by měl být opravdu jen vztah mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem," uvedl Kalousek. 

  • Podle něj je špatné, když je systém podroben daňové výjimce, protože pak na něj přispívá dalších pět milionů lidí, kterým do toho vůbec nic není - důchodci, studenti, OSVČ bez zaměstnanců, nezaměstnaní.

"Myslím si, že to je nefér. Proč na to mají přispívat? Ať si to řeší zaměstnanci a zaměstnavatelé mezi sebou. O to jsem se jako ministr financí snažil, zdaleka ne jen u tohoto benefitu, ale i u všech dalších výjimek. Můj ideál je nižší sazba daně z příjmu a téměř žádné výjimky," doplnil pro HN Kalousek. Návrh by prý podpořil, pokud se z příspěvku vyřadí stravenkové firmy.

 

Právě se děje

Další zprávy