Letní stravenková pře: Ať skončí, jásají hospody. Lidé přestanou jíst, děsí se odbory

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
8. 8. 2019 17:39
Ministerstvo financí oznámilo, že hodlá zavést takzvaný "stravenkový paušál". Na místo kupónů by zaměstnanci mohli v práci získat na jídlo přímo peníze. Plán by významně ovlivnil stravenkový byznys v Česku. A tak budí vášně. Někteří ho vítají, jiní tvrdě kritizují a další se ptají, proč s tím ministryně Schillerová přišla právě teď, v době dovolených. Aktuálně.cz sestavilo průřez názory jednotlivých aktérů na samotnou existenci stravenek, jejich daňové zvýhodnění a jejich budoucnost.
Foto: iStock

Komora: Firmy se budou snažit, podpoříme i státní stravenku

Hospodářská komora zastřešuje zaměstnavatele, kteří jsou prý na jakékoli změny u stravenek, nejvyužívanějšího zaměstnaneckého benefitu, citliví. Zastřešuje i restaurace, hotely a obchodní řetězce, kteří se potýkají s administrativou spojenou se stravenkami i s tím, že kvůli provizi od 5 do 7 % je cena obědu vyšší. A sdružuje i samotné stravenkovací společnosti. "Proto je problematika stravenek složitá, různé subjekty, které Hospodářská komora zastřešuje, ji vidí rozdílně," říká tiskový mluvčí komory Miroslav Diro.

Ke změně systému stravenek v současnosti komora formuluje stanovisko na základě zpětné vazby od členů. "V obecné rovině podporujeme elektronizaci papírových stravenek i návrh ministerstva financí, aby se peníze vyplácely v hotovosti. Zvažujeme dokonce i variantu, se kterou přišli experti sdružení v odborné platformě komory, že by se zavedla jakási státní stravenka," říká mluvčí Diro. 

  • Co se týká hotovosti při zachování benefitů, mohl by prý nápad vnést "svěží vítr" do stravenkového byznysu. "Někteří členové komory jsou přesvědčeni, že díky snížení počtu stravenek v oběhu by se stravenkové firmy chovaly více prozákaznicky. S papírovými stravenkami je totiž kromě vysokých poplatků spojená velká administrativa, a navíc peníze restauratéři dostávají až za nějaký čas se zpožděním," vysvětluje Diro.

Dodává, že je zřejmé, že se lidé ani po takové změně stravovat venku nepřestanou. Ti, co se stravovali v restauracích nebo jídelnách, své zvyky měnit nebudou, stejně jako ti, kteří jsou zvyklí nosit si do práce jídlo z domova. Krátkodobý výpadek může nastat, ale z dlouhodobého pohledu to pro restaurace žádný velký problém nebude.

 

Právě se děje

Další zprávy