Letní stravenková pře: Ať skončí, jásají hospody. Lidé přestanou jíst, děsí se odbory

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
8. 8. 2019 17:39
Ministerstvo financí oznámilo, že hodlá zavést takzvaný "stravenkový paušál". Na místo kupónů by zaměstnanci mohli v práci získat na jídlo přímo peníze. Plán by významně ovlivnil stravenkový byznys v Česku. A tak budí vášně. Někteří ho vítají, jiní tvrdě kritizují a další se ptají, proč s tím ministryně Schillerová přišla právě teď, v době dovolených. Aktuálně.cz sestavilo průřez názory jednotlivých aktérů na samotnou existenci stravenek, jejich daňové zvýhodnění a jejich budoucnost.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

Podporujeme, třetina hospod už stravenky nebere, vzkazují restauratéři

"Záměr ministryně financí rozšířit možnosti pro zaměstnanecké stravování poskytnutím paušální částky ke mzdě podporujeme," řekl Aktuálně.cz Jan Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací České republiky.

  • Pro zaměstnavatele i zaměstnance by to podle něj přineslo větší flexibilitu v zajištění stravování bez ohledu na to, zda restaurace nebo občerstvení stravenky přijímá. Podle průzkumu asociace již v současné době přibližně 30 procent restaurací stravenky nepřijímá.

"Časová a administrativní zátěž spojená se stravenkami je pro restaurace velmi zatěžující. Navíc musí provozovatelé platit provize z nominální hodnoty každé stravenky, a to až 6 % firmám, které stravenky tisknou. Přijímá-li restaurace elektronické stravenky, hradí k tomu ještě provize poskytovatelům terminálů," doplňuje Václav Stárek.

  • Značné procento restaurací prý přijímá stravenky jen z důvodu konkurenceschopnosti s okolními restauracemi. Pokud by podle Stárka došlo k úbytku hostů, pak by se jednalo pouze o malou část návštěvníků v době obědových menu a tento jev by byl pouze dočasný.

"Lidé, kteří preferují teplé jídlo s obsluhou v restauracích, budou v případě poskytnutí finanční částky ke mzdě navštěvovat restaurace i nadále. Nebudou měnit svůj životní styl jen proto, že nemají stravenky. Ti, kteří stravenky používají již nyní na nákupy potravin v obchodech, budou tak jako doposud využívat finančních příspěvků k zajištění jiných forem stravování," dodává Stárek. 

 

Právě se děje

Další zprávy