Letní stravenková pře: Ať skončí, jásají hospody. Lidé přestanou jíst, děsí se odbory

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
8. 8. 2019 17:39
Ministerstvo financí oznámilo, že hodlá zavést takzvaný "stravenkový paušál". Na místo kupónů by zaměstnanci mohli v práci získat na jídlo přímo peníze. Plán by významně ovlivnil stravenkový byznys v Česku. A tak budí vášně. Někteří ho vítají, jiní tvrdě kritizují a další se ptají, proč s tím ministryně Schillerová přišla právě teď, v době dovolených. Aktuálně.cz sestavilo průřez názory jednotlivých aktérů na samotnou existenci stravenek, jejich daňové zvýhodnění a jejich budoucnost.
Josef Středula
Josef Středula | Foto: Jakub Plíhal

Jde o destrukci systému podpory stravování, říkají odbory

"Údajný revoluční návrh ministryně financí Aleny Schillerové, totiž zavést finanční paušál pro zaměstnance jako alternativu ke stravenkám, nepovažujeme za moudrý. Je to opakovaná snaha ministerstva financí bombardovat funkční, zavedený a oblíbený systém,"  říká Josef Středula, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů.

Stravenky podle něj fungují jako alternativa tam, kde zaměstnavatel nemůže zřídit firemní kantýnu nebo jídelnu, ale zároveň je ochoten přispívat zaměstnancům na jídlo během pracovní doby. 

"V zájmu státu je, aby se zaměstnanci v pracovní době stravovali, neboť v dlouhodobém měřítku má nepravidelná strava negativní dopad na zdraví člověka. Právě proto vznikla daňová podpora příspěvků na stravování. Pokud by pro zmíněný finanční příspěvek mělo platit daňové zvýhodnění, stejně jako platí pro stravenky, pak stát bude logicky chtít prokázat, že takto vynaložené prostředky byly utraceny v souladu se zákonem," doplňuje Středula.

Nechápe prý potom slova ministryně o zmírnění administrativy, neboť zaměstnavatelé budou zahlceni účtenkami za jednotlivé obědy zaměstnanců pro případnou kontrolu finanční správy. "Jestliže by stát toto nekontroloval, tak nedává smysl, aby cokoli dotoval." 

  • Návrh prý nesměřuje k ničemu jinému než k celkovému zrušení podpory stravování, tedy včetně úplného zrušení stravenek. "Argumentovat výší provize pro stravenkové společnosti je irelevantní, protože jde o záležitost svobodného trhu," říká Středula a doplňuje, že považuje za nezdvořilé oznamovat takto zásadní plány bez projednání se sociálními partnery. 
 

Právě se děje

Další zprávy