Čtyři miliony korun za stávku. Olomoucký kraj chce, aby dopravce zaplatil pokutu

ČTK ČTK
20. 4. 2017 14:47
Na Šumpersku a Jesenicku nevyjela 6. dubna většina regionálních autobusových spojů, kraj za to chce čtyři miliony. Vedení společnosti Arriva chce případnou pokutu vymáhat po organizátorech stávky, tedy po odborech.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Arriva

Olomouc - Olomoucký kraj požaduje po dopravci Arriva Morava čtyři miliony korun za to, že kvůli stávce řidičů ve čtvrtek 6. dubna na Šumpersku a Jesenicku nevyjela většina regionálních autobusových spojů. Sankce vyplývá ze smlouvy s dopravcem, řekla dnes agentuře ČTK mluvčí hejtmanství Kamila Navrátilová.

"Společnost Arriva si 12. dubna převzala fakturu za nejeté spoje na Jesenicku a Šumpersku. Celková částka je 4,035 milionu korun," uvedla Navrátilová.

Mluvčí společnosti Arriva Roman Herden agentuře ČTK řekl, že dopravce už o pokutě od Olomouckého kraje ví. "Víc k tomu teď nemohu říct. Budeme společně s krajem ještě jednat," dodal. Společnosti Arriva Morava už dříve avizovala, že případnou sankci bude chtít přenést na organizátory stávky řidičů.

V Olomouckém kraji se 6. dubna k jednodenní stávce organizované kvůli mzdovým požadavkům připojilo 120 řidičů autobusů Arriva Morava na Šumpersku, Jesenicku, v Mohelnici a v Zábřehu.

Stávka řidičů tehdy zkomplikovala obyvatelům Šumperska a Jesenicka dopravu do zaměstnání a škol. Lidé museli nasednout do vlaků, automobilů nebo několik kilometrů dlouhou trasu v ranním sychravém počasí zvládnout na kole či pěšky.

Olomoucký kraj kvůli růstu mezd řidičů linkových autobusů, o kterém rozhodla vláda, musí dopravcům ročně zaplatit o 52 milionů korun víc. Hejtmanství peníze dalo z přebytku rozpočtu a částku bude žádat od státu.

 

Právě se děje

Další zprávy