Nezaměstnanost v EU klesla nejníže od roku 2000. Nejlépe ze všech zemí si vede Česko

ČTK ČTK
30. 1. 2020 12:08
Míra nezaměstnanosti v zemích Evropské unie v prosinci klesla na 6,2 procenta, což je nejméně od roku 2000, kdy se začaly statistiky v nynější podobě sledovat. Oznámil to statistický úřad Eurostat, podle kterého ubylo lidí bez práce ale i v rámci eurozóny. V eurozóně se proti listopadu snížila nezaměstnanost o desetinu procentního bodu na 7,4 procenta.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

O rok dříve bylo v eurozóně bez práce 7,8 procenta lidí a v celém evropském bloku 6,6 procenta. Loni v listopadu registroval Eurostat v celé unii 6,3 procenta nezaměstnaných. Nejmenší zastoupení nezaměstnaných má nadále Česko se dvěma procenty.

V České republice podle evropských statistik nezaměstnanost klesla z listopadových 2,2 procenta. Nejnižší zastoupení lidí bez práce má hned po Česku stejně jako v minulých měsících Německo, a to 3,2 procenta. Stejnou hodnotu vykázalo v prosinci i Nizozemsko. Nejhorší je stabilně situace v Řecku (16,6 procenta - údaj za září) a ve Španělsku (13,7 procenta). V obou zemích však meziměsíčně nezaměstnaných o několik desetin procentního bodu ubylo.

Eurostat při výpočtu nezaměstnanosti v České republice používá údaje Českého statistického úřadu, které se liší od statistik Úřadu práce ČR. Podle nich bylo v prosinci v Česku bez práce 2,9 procenta lidí, což byl proti listopadu nárůst o tři desetiny bodu.

Ve 21 členských zemích EU v prosinci podle evropských statistik nezaměstnanost meziročně klesla, nejvíce v Řecku, Bulharsku a Chorvatsku. V šesti státech míra nezaměstnanosti proti poslednímu předloňskému měsíci vzrostla.

"Tendence k poklesu míry nezaměstnanosti byla loni patrná napříč Evropskou unií, týkala se tak naprosté většiny členských ekonomik. Na základě v tuto chvíli dostupných dat představovala výjimku z tohoto pravidla Litva, kde průměrná míra nezaměstnanosti loni vzrostla z 6,2 procenta na 6,3 procenta a také Lucembursko, kde míra stagnovala na úrovni 5,5 procenta," uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč. 

Za poslední rok se zlepšila situace mezi nezaměstnanými ve věku do 25 let. V celé EU byl v prosinci jejich podíl 14,1 procenta (o rok dříve 14,6 procenta), v rámci eurozóny pak 15,3 procenta (o rok dříve 16,2 procenta).

Video: Nepotřebujeme maséry a manažery golfu, nemá kdo vyrábět, bude to dramatické, říká Vondrák

Máme problém nasytit trh práce v oborech, které jsou potřebné, musíme se starat o to, aby kraje prosperovaly, říká poslanec ANO a hejtman Ivo Vondrák. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy