Nejistota v realitách, kryptoměny jen pro milovníky rizika. Do čeho letos investovat

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
1. 1. 2023 19:43
V době dvojciferné inflace je téma zhodnocení peněz čím dál aktuálnější. I přes současnou krizi je přitom podle oslovených analytiků možností stále celá řada. Do čeho se v roce 2023 vyplatí investovat a kterým nástrojům se naopak vyhnout, zjistíte v následujícím přehledu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Foter.com / Ken Teegardin

Dluhopisy

  • Podle analytiků lidé letos neudělají krok vedle, když zainvestují do dluhopisů, zejména těch státních. "Ty se mi jeví jako zajímavé," potvrzuje analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Souhlasí s ním i finanční poradce Partners Vladimír Weiss, a to především v dlouhodobém horizontu tří až pěti let. "V ideálním případě státní dluhopisy, popřípadě firemní dluhopisy nějaké velké, bonitně ratingované společnosti typu ČEZ," doporučuje.

Jinak ale experti u podnikových dluhopisů, zejména těch s vysokým výnosem, doporučují obezřetnost. "Neznamená to, že každá taková investice představuje a priori špatnou volbou, je ale potřeba si zvýšené riziko uvědomovat a pečlivě prostudovat emisní podmínky. Investice do podnikových dluhopisů totiž není na rozdíl od vkladů u bank nijak pojištěna," připomíná ekonom Komerční banky Jaromír Gec.

 

Právě se děje

Další zprávy