Na internetu lákají Čechy podvodníci na investice do bitcoinu

ČTK ČTK
17. 2. 2021 14:45
Na internetu a sociálních sítích se objevily podvodné stránky lákající na investice do bitcoinů a dalších kryptoměn. Útočníci usilují o finanční prostředky i osobní údaje obětí. Stránky lákají na zaručený postup známých osobností jako je Petr Kellner nebo Elon Musk. Zneužívají zvýšeného zájmu o bitcoiny, jejichž kurz se od začátku roku zhruba zdvojnásobil. Uvedla to antivirová firma Eset.
Bitcoin. Ilustrační foto
Bitcoin. Ilustrační foto | Foto: Bitcoin.org

"Kampaně cílené na kryptoměny reagují na vývoj cen na burze s přibližně měsíčním zpožděním. Podobný vývoj jsme predikovali již v lednu," uvedl vedoucí pražského výzkumného oddělení Esetu Robert Šuman.

Podvodné stránky se vyskytují ve více než 20 jazykových mutacích, včetně češtiny. Jsou přeložené velice kvalitně a působí poměrně důvěryhodným dojmem. V Česku se objevily podvody se jmény Petra Kellnera, Petra Čecha, Jaromíra Jágra nebo Jaromíra Soukupa a dalších. Podle Šumana je zřejmé, že útočníci sledují lokální aktuality a vybírají nové a nové vhodné osoby. Pro oběti i osobnosti, jejichž jméno je takto zneužité, je velmi složité se bránit.

Na falešné stránky se uživatel dostane po prokliknutí reklamy. Ty jsou zadávané v rámci legitimních nástrojů inzertního portálu společnosti Google, mohou se tak zobrazit i na zcela nezávadných stránkách. Mezi časté argumenty reklam i stránek patří také to, že zneužitá osobnost prozradila jakési investiční tajemství na skrytý mikrofon. Stránky samotné mají evokovat zpravodajství.

Uživatel je vyzván k registraci a vyplnění jména, e-mailu a telefonního čísla. Pokud údaje zadá, dojde k vytvoření účtu. Nyní může uživatel-oběť vložit peníze k první investici zpravidla v hodnotě 250 až 50.000 eur. Podle expertů útočníci využívají tisícovky domén, které rychle mění. Není tak možné zablokovat všechny stránky, které využívají.

"Bitcoin s rostoucí hodnotou přitahuje i stále více podvodníků. Ti zneužívají mnohdy nedostatečně informované uživatele, kteří v investici do kryptoměn vidí možnost rychlého zisku. Investorů je stále více, zájem o nákup bitcoinů se přitom jen v lednu více než zdvojnásobil. Pro digitální zlato ale platí dvojnásob, že by lidé měli být maximálně opatrní v tom, komu své finance svěří. Kryptoměny představují svobodu a anonymitu investování, ale i s tím spojená rizika," uvedl ředitel obchodníka Bitstock.com Martin Stránský.

Cena bitcoinu v úterý vystoupila na rekord a poprvé překonala hranici 50 000 dolarů (1,06 milionu Kč). Od začátku roku už nejznámější kryptoměna světa zdražila o více než 70 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy