Cena kryptoměny bitcoin poprvé vystoupila nad 50 000 dolarů

ČTK ČTK
Aktualizováno 16. 2. 2021 14:28
Cena bitcoinu v úterý vystoupila na rekord a poprvé překonala hranici 50 000 dolarů (1,06 milionu Kč). Od začátku roku už nejznámější kryptoměna světa zdražila o více než 70 procent, ukazují záznamy na webu Coindesk.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Kolem 13:40 SEČ se bitcoin prodával zhruba za 49 910 dolarů a za uplynulý den přidával 4,4 procenta. Jako denní maximum pak server Coindesk uvádí 50 584,85 USD.

Nejvýrazněji cena bitcoinu v letošním roce vzrostla po oznámení americké společnosti Tesla, že nakoupila bitcoiny za 1,5 miliardy dolarů (31,8 miliardy Kč) a že začne digitální měnu přijímat i jako úhradu za své automobily.

Po kroku Tesly začali bitcoin do svých portfolií zahrnovat i někteří velcí hráči, kteří se dříve ke kryptoměnám stavěli spíše rezervovaně. Začlenění bitcoinu zvažují mimo jiné americké investiční banky JPMorgan a Morgan Stanley.

Poptávka po bitcoinech se prudce zvyšuje i v České republice. V lednu byl zájem ve srovnání s prosincem nejméně dvojnásobný, meziročně se poptávka zvýšila téměř pětkrát, ukázaly údaje společnosti Bitstock.com a serveru Kurzy.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy