Má smysl čekat s nákupem nové televize? Na kolik vás přijde druhá digitalizace

Jan Úšela Jan Úšela
1. 8. 2017 6:45
Prezident Miloš Zeman v pondělí definitivně posvětil druhou digitalizaci televize, když podepsal novelu zákona o elektronických komunikacích. Pro většinu českých domácností to v příštích třech letech znamená nutnost zakoupení nového televizoru nebo alespoň set-top boxu, který se dá ke staré televizi připojit. Bez nových zařízení nebude možné televizní signál přijímat. Kolik vás bude výměna stát, má smysl s nákupem ještě čekat a jak se změny mohou projevit na trhu mobilních operátorů, kteří dostanou nové frekvence? On-line deník Aktuálně.cz zodpověděl praktické dotazy.

Proč k digitalizaci dochází?

První digitalizace televize proběhla již v roce 2006. Tehdy museli Češi vyměnit původní analogový signál za digitální. Také nynější změna je vynucena vývojem technologií. Česko se spolu s ostatními členskými státy Evropské unie zavázalo, že současné televizní frekvence předá mobilním operátorům, kteří na nich vystaví nové superrychlé mobilní sítě páté generace.

Pro televizní vysílání to znamená nutnost "přestěhovat se" na frekvence jiné. Na těch ovšem nefunguje současný televizní standard označovaný jako DVB-T. Proto je nutná výměna současných TV přijímačů za nové televizory či set-top boxy.

 

Právě se děje

Další zprávy