Havlíček dostal na vědu rekordní sumu. Miliony slíbil také seniorům na digitalizaci

ČTK Martin Ťopek ČTK, Martin Ťopek
Aktualizováno 19. 8. 2019 17:09
Rozpočet ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) bude příští rok činit zhruba 37,5 miliardy korun, což je o dvě miliardy korun více než v roce 2019. Také rozpočet pro výzkum, vývoj a inovace posílí na 37 miliard korun. Obě částky jsou bez evropských zdrojů. Dohodli se na tom v pondělí ministr průmyslu Karel Havlíček s ministryní financí Alenou Schillerovou (oba za ANO). Havlíček uvedl, že příští rok bude rozpočet na výzkum rekordní a posiluje se o miliardu vůči stávajícímu roku a téměř o 3,5 miliardy korun oproti loňsku.
Ministr průmyslu Karel Havlíček.
Ministr průmyslu Karel Havlíček. | Foto: Jakub Plíhal

"Potvrzujeme tím, co je prioritou této vlády, a to je podpora vědy. Pouze podotýkám, že z národních zdrojů šlo ještě v roce 2015 na výzkum 27 miliard korun," uvedl Havlíček.

Schillerová dodala, že do vědy a výzkumu včetně evropských peněz zamíří příští rok zhruba 48 miliard korun.

"Takže to jsou astronomické částky," poznamenala. Jednání bylo podle obou ministrů věcné a ladily se pouze detaily. Oba také vyloučili, že by v budoucnu výzkum a vývoj přešel jen pod resort průmyslu.

Předběžně navrhovaná částka 37,1 miliardy korun pro resort průmyslu se tak po pondělním jednání zvýšila o 450 milionů korun. Z nich podle Havlíčka zamíří 200 milionů na nárokové investiční pobídky a dalších 200 milionů korun na sanace a rekultivace pro těžaře.

Havlíček dále řekl, že z rozpočtu MPO dále poputuje 25 milionů korun na zavádění digitální televize ve společenských místnostech sociálních zařízení - například domovech důchodců. Přechod na digitální televizní vysílání totiž může být podle Havlíčka pro podobné instituce nedostupný. Ministerstvo už o tom jedná s kraji. "Mělo by to být vyřešeno, aby ti lidé na Vánoce neměli problém s televizí," uvedl.

Zbylých pět milionů korun zamíří na podporu inovační strategie Česká republika, země pro budoucnost.

Výdaje ministerstva průmyslu a obchodu by měly v roce 2020 proti letošnímu roku stoupnout i s evropskými zdroji o 24 procent přibližně na 49,1 miliardy korun, tedy asi o deset miliard korun. Bude ale záležet na tom, jak se bude dařit čerpání, řekl Havlíček.

"Jdeme tím směrem k posilování celkových výdajů na výzkum vůči HDP. Do roku 2025 chceme být na 2,5 procentech HDP," vysvětlil pro Aktuálně.cz ministr.

Rostoucí výdaje na výzkum přivítala předsedkyně Akademie věd ČR Eva Zažímalová. "Čím lepší úroveň vědy a vzdělávání bude, tím lepší prognózu má naše země do budoucna," řekla. Přestože Česko ve výdajích na vědu stále zaostává za evropským průměrem, je Zažímalová s rozpočtem spokojena.

Absolutní částka není podle ní důležitá tak, jak jsou peníze rozdělovány a na jaké projekty. Potenciál českých vědeckých institucí, lidské zdroje i znalosti jsou samozřejmě mnohem větší, než jim umožňují peníze, které mají, dodala.

Ministr dále pro Aktuálně.cz uvedl, že původně chtěl pro svůj resort vyšší částku, kterou by využil na digitalizaci. To podle něj ovšem nebylo možné, pokud se chce vláda příští rok vejít do čtyřicetimiliardového schodku. 

Návrh státního rozpočtu na příští rok počítá u všech ministerstev také se snížením počtu pracovních míst o deset procent. Havlíček již dříve potvrdil, že se budou o pět až deset procent redukovat i na jeho ministerstvu a téměř ve všech 30 organizacích, které s ním souvisejí.

 

Právě se děje

Další zprávy