Nejbohatším Čechům oficiálně vládne žena. Takto vypadá letošní žebříček Forbesu

Ekonomika Ekonomika
5. 10. 2022 10:02
Nejbohatší v Česku je dědička impéria PPF Renáta Kellnerová s rodinou. Druhý je v letošním žebříčku časopisu Forbes majitel KKCG Karel Komárek. Pořadí na prvních pěti místech žebříčku se nezměnilo, v první desítce si nejbohatší Češi jen proměnili umístění. Forbes ve středu žebříček zveřejnil na svém webu.
Andrej Babiš volebním štábu hnutí ANO v Praze.
Andrej Babiš volebním štábu hnutí ANO v Praze. | Foto: Libor Fojtík

Andrej Babiš

  • Pátý je předseda hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš se 107,8 miliardy korun.

Holding Agrofert, který je významným hráčem na poli českého zemědělství, potravinářství nebo chemického průmyslu, ustál podle Forbesu koronavirovou krizi dobře. Součástí Agrofertu je mimo jiné mediální skupina Mafra.

Bývalý premiér nadále usiluje o vysoké politické funkce. Několik let po vstupu do politiky převedl kvůli nově přijatému zákonu o střetu zájmů přezdívanému "lex Babiš" skupinu Agrofert do svěřenských fondů. Přesto dodnes čelí kritice, že se od této firmy neodstřihl. Na to poukázala také Evropská komise. Babiš to vždy popíral. Tvrdí, že na holding nemá žádný vliv. 

Politik rovněž musel loni jen několik dní před parlamentními volbami vysvětlovat kauzu Pandora Papers. Podle tvrzení Mezinárodního konsorcia investigativních novinářů převedl v roce 2009 skrze offshorové firmy téměř 400 milionů korun, za které pak koupil nemovitosti na francouzské Riviéře. Babiš tvrdí, že se nedopustil ničeho nezákonného. 

 

Právě se děje

Další zprávy