Nejbohatším Čechům oficiálně vládne žena. Takto vypadá letošní žebříček Forbesu

Ekonomika Ekonomika
5. 10. 2022 10:02
Nejbohatší v Česku je dědička impéria PPF Renáta Kellnerová s rodinou. Druhý je v letošním žebříčku časopisu Forbes majitel KKCG Karel Komárek. Pořadí na prvních pěti místech žebříčku se nezměnilo, v první desítce si nejbohatší Češi jen proměnili umístění. Forbes ve středu žebříček zveřejnil na svém webu.
Daniel Křetínský na snímku z roku 2016
Daniel Křetínský na snímku z roku 2016 | Foto: ČTK

Daniel Křetínský

  • Na čtvrté pozici zůstává většinový vlastník Energetického a průmyslového holdingu (EPH) Daniel Křetínský s majetkem za 118,6 miliardy korun.

Křetínský je podle Forbesu nejvýše postavený miliardář v žebříčku, který žádným způsobem nezbohatl na privatizaci. Je také dlouholetým partnerem Anny Kellnerové se zapojením do chodu PPF. Zasedá v poradním výboru rodiny Kellnerových.

Ovládá řadu průmyslových, obchodních i finančních firem v Česku i zahraničí. Loni spolu s podnikatelem Patrikem Tkáčem koupili skupinu Fast, pod kterou spadá řetězec Planeo Elektro, dále také posílil pozici v řetězci Sainsbury’s, koupil supermarkety na Baleárách a v Katalánsku nebo akciově vstoupil do Nizozemské pošty. Jde také o vlastníka fotbalové Sparty.

Jádrem jeho byznysu ale zůstává energetika, konkrétně holding EPH, který představuje klíčového přepravce ruského zemního plynu do Evropské unie, je největším dodavatelem tepla v Česku, druhým největším českým výrobcem elektřiny (po státní firmě ČEZ) a jednou z největších těžebních firem v Německu. 

 

Právě se děje

Další zprávy