Vlaky mezi Louny a Lovosicemi zrychlí, provoz bude bezpečnější

ČTK ČTK
12. 6. 2018 12:00
Po rekonstrukci úseku za miliardu korun se zvýší propustnost trati ze současných 37 na 57 spojů denně.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČD

Louny - Vlaky mezi Louny a Lovosicemi od příštího roku výrazně zrychlí, bezpečnější bude provoz. Železničáři investují do oprav miliardu korun, práce skončí za rok v létě, uvedla Správa železniční dopravní cesty (SŽDC).

Po skončení rekonstrukce se zvýší nejvyšší traťová rychlost z 60 až na 100 kilometrů v hodině, což přinese výrazné zkrácení jízdních dob vlaků z dnešních 76 na 50 minut jízdy. Zvýší se také propustnost trati, a to z aktuálních 37 až na 57 spojů denně.

"Od zkrácení jízdních dob vlaků si zejména slibujeme vyšší konkurenceschopnost proti autobusové dopravě. Nejrychlejší autobus dnes ujede cestu z Loun do Lovosic za jednu hodinu, čímž se železnice s jízdní dobou padesáti minut může stát pro řadu cestujících zajímavou alternativou," uvedl ředitel Stavební správy západ Petr Hofhanzl jako zástupce investora SŽDC.

Vlaky se také na této jednokolejné trati nebudou po rekonstrukci křižovat na nádraží v Košticích nad Ohří, ale v Radonicích nad Ohří, odpadne jim tak například dlouhé stání v Libochovicích.

Po dokončení všech prací bude na této trati možné zavést spěšné vlaky z Loun do Ústí nad Labem. Železničáři opraví 26 křížení, některá budou mít nový povrch, další budou doplněna o výstražná světla a závory. Dalším významným bezpečnostním prvkem bude zřízení nového zabezpečovacího zařízení s dálkovým ovládáním z dispečerského pracoviště v železniční stanici Lovosice.

Nová bude podoba některých nádraží na trati. Stanice Koštice nad Ohří se změní na zastávku, v Čížkovicích a Libochovicích vzniknou bezbariérová nástupiště. Rekonstrukce čeká zastávky Pátek, Křesín, Dubany a Libochovice město. "Všechna nádraží budou vybavena novými přístřešky, osvětlením, staničním rozhlasem a informačním systémem pro nevidomé," uvedla ve zprávě SŽDC.

Stavební práce už začaly. Platí kvůli nim výluka do 19. října v úseku Libochovice - Louny. V další etapě bude vyloučen provoz mezi Lovosicemi a Libochovicemi v termínu od 20. října do 7. prosince.

Předpokládané celkové investiční náklady stavby činí 1,2 miliardy korun. Spolufinancována bude akce z evropských fondů. S dokončením všech prací se počítá v srpnu příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy