Číňané se chtějí zapojit do pomoci Smartwings. Předání podílu za korunu však popřeli

Ekonomika kng Ekonomika, kng
Aktualizováno 6. 5. 2020 11:52
Zatím marně se aerolinky Smartwings, pod které spadají i ČSA, dožadují státní pomoci kvůli dopadům koronaviru. Podle ředitele Romana Vika by ji stát měl ještě zvážit, pokud se chce vyhnout stovkám lidí bez práce. Podíl ve firmě drží Čína, ta se o investici dosud moc nezajímala. Nyní je dle Vika ochotná přenechat podíl za 1 Kč. Zástupce čínského fondu to obratem popřel, nabídl však společné řešení.
Foto: Travel Service

Generální ředitel Smartwings Group Roman Vik o problémech a státní pomoci hovořil v DVTV.

O státní pomoci dopravci se mluví od doby, kdy vypukla koronavirová krize. Ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (ANO) nicméně prohlásil, že firma sice patří mezi "strategické dopravce", speciální pomoc i přes dřívější úvahy vlády ale prý stát neplánuje. 

Podle generálního ředitele a spolumajitele dopravce Smartwings Romana Vika by ale vláda měla letecké společnosti nabídnout pomocnou ruku. "Nechceme milodar. My jsme o žádnou dotaci nežádali za 22 let trvání Smartwings, vždy jsme státu platili řádně daně. Žádáme o to, aby nám někdo umožnil dostat se ke komerčnímu úvěru," řekl Vik v rozhovoru pro DVTV.

Kritici státních bankovních záruk pro soukromého dopravce však často argumentují údajnou špatnou finanční situací aerolinek už před krizí.

Na valné hromadě Smartwings loni v květnu společnost přiznala, že má problémy s cash flow a je vystavena tlaku financujících bank. Podle Vika se ale situace v průběhu roku obrátila.

Na konci roku pak mluvčí Vladimíra Dufková pro server Zdopravy.cz uvedla, že kvůli nucenému uzemnění Boeingů 737 MAX přesáhly škody už 1,5 miliardy korun. Vik ovšem v DVTV argumentuje, že navzdory tomu, že se cizí chybou dostali minulý rok do potíží, zůstala společnost v plusu. Nepochybuje tedy, že Smartwings je ekonomicky zdravou firmou.

"V současnosti jsme s Boeingem v jednání o navrácení částky, o kterou letecká společnost Smartwings v důsledku uzemnění 737 Maxe přišla. Ke konci února letošního roku se jedná o víc než sto milionů dolarů," vysvětlil.

Zestátnění aerolinek řeší i ostatní země Evropy navzdory tomu, že pro řadu z nich to představuje obrovskou finanční zátěž. Podle Vika bude Česko oproti ostatním raritou, pokud se veřejnými penězi za úvěr nezaručí. "Nechť se stát rozhodne. Ale na straně jiných společností v Evropě - Norwegian, Alitalia, LOT Airlines - které jsou prokazatelně nezdravé, jejich stát ani neváhal a ty prostředky poskytl," řekl Vik.

Propouštění zaměstnanců bude pro stát drahé

Spolumajitel Smartwings Jiří Šimáně minulý týden v Hospodářských novinách uvedl, že by jako pomoc potřebovali 1,5 až dvě miliardy korun. Pokud ale nebudou vidět v dohledné době nějaké řešení, tak se částka může zvýšit na dvě až 2,5 miliardy korun. Vik tohle stanovisko potvrdil.

Generální ředitel navíc dodal, že navzdory rizikům se státní investice do společnosti vyplatí. Podle něj by to totiž stálo méně peněz oproti tomu, co by následovalo, kdyby Smartwings musel propouštět své zaměstnance.

"Dnes máme zhruba 2500 zaměstnanců. Jenom na mzdách, včetně odvodů, odevzdáváme tři miliardy korun každý rok. Když tito lidé půjdou zítra na úřad práce, tak stát bude rok vyplácet více peněz za průměrnou mzdu zaměstnancům než za zmíněnou záruku," tvrdil Vik v DVTV

Premiér Andrej Babiš se zatím k možné státní pomoci či odkoupení podílu příliš nevyjadřoval. Kritici jeho střetu zájmů však poukazují na jeho údajné přátelství s majitelem firmy Šimáněm, který se zúčastnil i Babišovy svatby.

Číňané začali komunikovat

Necelý poloviční podíl v dopravci drží čínský státní fond CITIC. Ten v minulosti s ostatními akcionáři nekomunikoval a podle Vika aeroliniím žádnou finanční podporu nenabídl. Nyní však může společnosti pomoct i jinou cestou. Čína je totiž podle Vika nově ochotná Česku předat svůj podíl za symbolickou cenu.

"Oni (CITIC, pozn. red.) si tu situaci uvědomují. Podle posledních vyjádření deklarují, že pokud by stát měl zájem jejich podíl odkoupit, tak je připraven svých 49,9 procenta za jednu korunu předat, pokud by to mělo pomoct odblokování situace," řekl Vik. Podle něj je však jasné, že "Číňané budou mít podmínky", ty však nijak nespecifikoval.

Zástupce čínských akcionářů Jaroslav Tvrdík však následně pro SeznamZprávy odmítl, že by jeho strana o převodu za korunu uvažovala. Dodal, že pokud stát vypomůže, jsou podle něj čínští investoři připraveni investovat do záchrany aerolinek půl miliardy.

"Jde o pozitivní signál k možné záchraně leteckého přepravce Smartwings. Jestliže si stát současně přeje znovu majetkově vstoupit do aerolinií, je CITIC podle mého názoru připraven takovouto alternativu podporovat," řekl Tvrdík SeznamZprávám a navrhl vytvoření expertní komise, ve které by zasedly všechny zúčastněné strany.

"CITIC je připraven na jednání s vicepremiérem Havlíčkem a přál by si ustavení expertní skupiny všech akcionářů a ministerstva průmyslu a obchodu, která by projednala jednotlivé alternativy. Těmi jsou půjčka garantovaná akciemi leteckého přepravce, vstup státu kapitalizací ve výši plánované finanční podpory nebo odkup 100 procent akcií leteckého přepravce - byť při vědomí skutečnosti, že valuace může být velmi nízká," řekl SeznamZprávám Tvrdík.

Čínskou podmínkou však podle webu bude zapojení všech tří financujících stran do záchrany - tedy státu a česko-čínských akcionářů. 

Právě podíl Číny ve Smartwings ztěžuje vyjednávání o pomoci od českého státu, uvedl Šimáně v rozhovoru pro HN. Na druhou stranu by ale podle něj tuzemská vláda neměla v dané situaci řešit akcionářskou strukturu firmy.

Generální ředitel Vik si mimo jiné uvědomuje, že pandemie vrátí nejen éru létání o desítky let nazpátek. Pokud by se situace s koronavirem zdravotně nevyřešila, tak každé podnikání půjde do bankrotu. "Je jedno, jestli je rizikovější vlastnit akcie na těžbu ropy nebo leteckých společností. Hodnota všech akcií půjde dolů," uvedl Vik.

Budeme evropská rarita, pokud stát řekne, že společnost, která řádně platí daně, nechce, říká generální ředitel a spolumajitel aerolinek Roman Vik. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy