Pražská MHD přechází na omezený provoz. Dopravu zkomplikují i další výluky

ČTK ČTK
27. 6. 2018 10:45
Intervaly se o prázdninách prodlouží zejména ve špičce, kdy nejvíce klesá počet cestujících.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Lukáš Bíba

Praha - V pražské MHD se od začátku prázdnin prodlouží intervaly, některé spoje budou zrušeny. Prázdninový provoz začne od 30. června a skončí 31. srpna. Sdělil to Filip Drápal, mluvčí městské organizace Ropid, která plánuje pražskou MHD.

Intervaly se prodlouží zejména ve špičce, kdy nejvíce klesá počet cestujících. Provoz ovlivní také rekonstrukce. Beze změny pojedou vlaky. 

"Každý rok cestuje o letních prázdninách pražskou hromadnou dopravou méně cestujících. Řada Pražanů je na dovolených, žáci a studenti na prázdninách a tento počet cestujících zdaleka nedorovná rostoucí počet turistů, kteří do hlavního města přijíždějí," uvedl Drápal.

Na všech linkách metra budou prodlouženy intervaly o jednu až dvě minuty. Na lince C bude od 5. do 8. července uzavřen úsek mezi stanicemi Kačerov a Pražského povstání.

"Bude zavedena náhradní autobusová doprava X-C a posíleny budou autobusové linky 135 a 196," uvedl Drápal. Ve stejném termínu budou vlaky na trase metra A pouze projíždět stanicí Dejvická. Na lince A pak bude o víkendu 21. až 22. července uzavřena stanice Muzeum v obou směrech.

O prázdninách nebudou v provozu tramvajové linky 4, 13 a 21. Na páteřních linkách 9, 16, 17 a 22 bude ve špičkách pracovních dnů prodloužen interval ze čtyř na pět minut, kolem poledne pak z pěti na šest minut. "U ostatních linek dojde k úpravě intervalů ve špičkách pracovních dnů z osmi na deset minut a kolem poledne z deseti na 12 minut," sdělil Drápal.

Provoz tramvají ovlivní v létě také několik výluk. Bude pokračovat oprava v úseku Palmovka - Bulovka a dělníci začnou rekonstruovat také trať ve Vinohradské ulici, a to od 30. června do 31. srpna.

Prázdninové jízdní řády budou platit na většině městských autobusových linek. U páteřních linek se v ranní špičce pracovních dnů prodlouží interval z šesti na 7,5 minuty, odpoledne ze 7,5 na deset minut. Na lince 236 bude posílen provoz v pracovní dny odpoledne mezi Bohnicemi a zoo.

Na lince 168 v úseku Nové Butovice - Nemocnice Na Homolce bude prodloužen interval ve špičce z 15 na 30 minut. O letních prázdninách nebudou v provozu školní spoje ani autobusové linky 343, 451 a 465. Školní linka 305 bude trvale zrušena od 30. června. Školní linky vyjedou opět až 3. září.

Vlakové linky pojedou v rámci pražské integrované dopravy podle platných jízdních řádů.

 

Právě se děje

Další zprávy