Průzkum: Čtvrtina lidí vyhodí nespotřebované jídlo do koše

ČTK ČTK
29. 5. 2014 16:33
Nejčastěji končí v odpadcích ovoce a zelenina nebo pečivo. Důvodem pro vyhození potravin je podle průzkumu většinou to, že se zkazily.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: SZPI

Praha - Čtvrtina Čechů vyhazuje nespotřebované potraviny do koše, zhruba třetina lidí je kompostuje nebo dává zvířatům. Vyplývá to z dubnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR (CVVM).

Nejčastěji končí v odpadcích ovoce a zelenina nebo pečivo. Důvodem pro vyhození potravin je podle průzkumu většinou to, že se zkazily, velmi málo lidí vyhazuje jídlo jen proto, že na něj zrovna nemá chuť.

Největší část Čechů v průzkumu uvedla, že se problémem, co udělat se zbylými potravinami, zabývat vůbec nemusí. Více než dvě pětiny lidí totiž spotřebují všechno jídlo. Přes 30 procent dotázaných co nejvíce zbylých potravin zkompostuje nebo použije jako krmivo pro zvířata, u 24 procent Čechů končí běžně nespotřebované potraviny bez užitku v koši.

Přitom 45 procent obyvatel Česka zároveň podle dalšího průzkumu CVVM míní, že plýtvání potravinami představuje velký problém, o němž je třeba mluvit. Dalších 44 procent pak říká, že plýtvání jídlem není správné, ačkoli jsou akutnější problémy, které je potřeba řešit. Pouze devět procent dotázaných uvedlo, že plýtvání potravinami není celospolečenským problémem.

Lidé podle průzkumu vyhazují potraviny nejčastěji proto, že se zkazily, jen dvě procenta dotázaných se zbavují jídla hlavně kvůli tomu, že už na něj ztratili chuť. Většinou se lidé zbavují zeleniny a ovoce nebo pečiva, téměř nikdy nekončí v odpadcích obilniny, luštěniny a sušené plody nebo pochutiny.

Pracovníci centra se lidí ptali také na to, zda mají na vyhazování potravin podíl slevy v obchodech. Nejvíce Čechů, přesně 50 procent, míní, že nakupování zboží ve slevových akcích nevede k většímu vyhazování. Opačný názor má 45 procent lidí.

Průzkumy provádělo CVVM v období od 7. do 14. dubna. Zúčastnilo se jich 1027 obyvatel České republiky starších 15 let.

 

Právě se děje

Další zprávy