Všechny koruny v oběhu mají poprvé větší hodnotu než 500 miliard. Nejvíce je tisícikorun

Tereza Holanová Tereza Holanová
16. 11. 2015 11:33
Celková cena českých mincí a bankovek, které jsou v oběhu, roste dlouhodobě. Zatímco v době zavedení koruny v únoru 1993 měly hodnotu 28,1 miliardy korun, minulý týden překonaly poprvé 500 miliard. Z bankovek mezi lidmi nejčastěji obíhá tisícikoruna, z mincí pak koruny.
Peníze. Ilustrační foto
Peníze. Ilustrační foto | Foto: ČTK

Praha - Hodnota českých peněz, které jsou v současné době mezi lidmi v oběhu, překonala v pátek vůbec poprvé hodnotu 500 miliard korun. Celkem mezi lidmi obíhají více než dvě miliardy kusů jednotlivých bankovek a mincí.

Jak vyplývá ze statistik České národní banky (ČNB), nejčastěji je mezi papírovými penězi aktuálně zastoupena tisícikoruna - to je podle údajů z 31. prosince 2014 zhruba každá třetí bankovka v oběhu. Druhou nejrozšířenější je dvoutisícovka, následují stovka a dvoustovka.

Poměrně málo jsou mezi penězi v oběhu zastoupené pětitisícovky, které představují jen necelých šest procent papírových peněz v Česku. Tři procenta obíhajících papírových peněz tvoří také padesátikoruny, které jsou ovšem od roku 2012 neplatné a aktuálně už je vyměňuje pouze ČNB.

Mezi mincemi jsou nejrozšířenější koruny, kterých je nyní v oběhu takřka půl milionu. Nejméně se naopak najde v Česku padesátikorun, ty tvoří jen zhruba šest procent všech mincí.

Množství českých peněz v oběhu dlouhodobě roste - z původních 28,1 miliardy korun po zavedení české koruny v únoru 1993 se postupně objem oběživa zvýšil o 473,1 miliardy korun. "I přes to, že dochází k rozvoji bezhotovostního placení a zavádění nových způsobů bezhotovostních plateb, růst hodnoty peněz v oběhu nebyl zatím nijak zásadně ovlivněn," uvádí ČNB. Zároveň ale připouští, že pokud by nebylo možné platit kartou či elektronicky, tak by oběživa přibylo ještě více.

Historicky růst korunových mincí a bankovek stagnoval například v době měnové krize v letech 1997 a 1998. Naopak na přelomu tisíciletí, když padla Investiční a poštovní banka, lidé v panice vybírali hotovost více než obvykle, takže objem oběživa v Česku rostl. Totéž se stalo i na konci roku 2008, v souvislosti s celosvětovou ekonomickou krizí.

Všechny mince, které jsou teď v oběhu, podle ČNB dohromady váží přes 8500 tun. "Pokud bychom všechny bankovky evidované v oběhu položili podélně jednu za druhou, vznikl by se pás o délce 63 tisíc kilometrů," doplňuje ředitel odboru komunikace ČNB Marek Zeman.

 

Právě se děje

Další zprávy