Zahraničí: Topolánek zvítězil, zůstal ale napůl cesty

aju, dkl
22. 8. 2007 17:35
Jak vidí českou reformu zahraniční tisk
Foto: sh

Praha - Velké vítězství Mirka Topolánka a krok směrem k přijetí eura. Tak hodnotí svět včerejší hlasování o reformním balíku, který poslanecké sněmovně předložila vláda.

"Pokud projde i senátem předloha, která snižuje přímé a zvyšuje nepřímé daně, stane se Česko více atraktivní jak pro zaměstnance, tak pro společnosti," píše agentura Thomson Financial.

Ta zároveň cituje analytika firmy Wood & Co. Radka Hadovce, který předpovídá, že nejvíc si polepší ČEZ, Komerční banka a Telefónica O2, tedy největší plátci daní.

Naopak zvýšení spodní sazby DPH dopadne na developery jako Orco Property Group či ECM Real Estate Investment.

Potlačená rebelie

"Schválení reforem úzkou většinou je obrovské vítězství pro premiéra Topolánka, který se musel vyrovnat s rebelií ve vlastní straně," píší Financial Times.

Noviny zároveň zmiňují fakt, že dle mnoha analytiků reforma zůstala v půli cesty. Ovšem bez reformy by jakékoli úvahy o přijetí eura byly liché, dodává list.

Německý tisk se většinou vztahuje reformu na stav českých veřejných financí a k euru.

"První krok na cestě k záchraně veřejných financí a možného přijetí eura," tak vidí včerejší hlasování německý ekonomický deník Handelsblatt.

Podobně se vyjádřily i německé Financial Times Deutschland.

Euro na cestě

Krátkou zprávou se českým reformám věnuje i "bruselský" server EUobserver. "Reforma má vylepšit deficit veřejných financí, což je nezbytně nutné k tomu, aby česko mohlo přijmout euro," píše server. Připomíná ovšem slova Mirka Topolánka, že je ještě brzy rozhodovat o datu přijetí jednotné měny.

Zpravodajství Dow Jones srovnává Českou republiku se sousedním Slovenskem, které se rozhodlo reformy provést již před několika lety. A nyní se chystá na to, že společnou evropskou měnu přijme již za rok a půl.

Na závěr Sean Carney z Dow Jones předpovídá, že nyní už reformám nestojí nic v cestě.

"Návrh teď půjde do horní komory Parlamentu, který je kontrolován vládní stranou ODS a poté ho jen podepíše prezident Václav Klaus, bývalý šéf ODS," uvádí.

Slovenský tisk rovněž hodnotí reformu pozitivně a hlavně jako vítězství české pravice. Připomíná však, že Slováci platí nižší daně. "Mirek Topolánek nenašel politickou sílu, aby překopal daňový zákon tak výrazně, jako to udělali reformátoři Mikuláše Dzurindy," píše například deník SME.

A ačkoliv vidí jako vítěze Topolánka, upozorňuje slovenský nejčtenější deník, že ani sociální demokraté neodešli z bitvy jako poražení. "Topolánkova vláda se neodhodlala k vytvoření soukromého penzijního systému či větší konkurence na poli zdravotního pojištění."

 

Právě se děje

Další zprávy