Výhody živnostníků pouze omezíme, slibuje Mládek z ČSSD

Petr Kučera Petr Kučera
18. 3. 2013 12:36
ČSSD chce omezit paušály pro osoby samostatně výdělečně činné a návrat minimální daně
Stínový ministr financí Jan Mládek z ČSSD
Stínový ministr financí Jan Mládek z ČSSD | Foto: ČSSD

Praha - Stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek se v pondělí znovu omluvil za víkendový výrok, podle něhož živnostníci parazitují na zaměstnancích. Ujistil, že sociální demokraté chtějí zachovat pro živnostníky určité zvýhodnění, ale ne v dosavadním rozsahu.

"Proti poctivým živnostníkům nic nemám, sám jsem registrován jako živnostník, v letech 1992 až 1998 jsem si to vyzkoušel na plný úvazek," říká Mládek. Slova o parazitech byla prý nešťastně zvolena.

Stínový ministr financí chce, aby osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) platily vyšší daně a odvody než dosud, nikoliv však stejné jako zaměstnanci.

"Respektujeme, že si OSVČ zaslouží určité zvýhodnění. Oproti zaměstnancům nesou riziko podnikání, mají plno práce se související agendou, mají menší sociální ochranu a nevědí, kdy a jestli vůbec dostanou zaplaceno," vysvětluje Mládek.

Přiměřené zvýhodnění OSVČ je podle Mládka na úrovni 20 až 30 procent v porovnání se zaměstnanci. Dosud jsou však zvýhodněny výrazně více, takže do rozpočtu přispívají mnohem méně než zaměstnanci. Česká republika je podle něj, pokud jde o rozsah výhod, v evropském kontextu zcela ojedinělá.

Mládek připomněl, že každý zaměstnanec zaplatil vloni do rozpočtu na dani z příjmů v průměru přes 23 tisíc korun, živnostník jen 1789 korun. U zdravotního pojištění platil zaměstnanec v průměru přes 37 tisíc korun, živnostník necelých 17 tisíc. Na sociální pojištění vloni zaměstnanec odvedl v průměru přes 85 tisíc korun, živnostník necelých 26 tisíc.

Hrozí i návrat minimální daně

Online deník Aktuálně.cz už před rokem napsal, že Mládek vedle omezení výdajových paušálů zvažuje například také návrat takzvané minimální daně, kterou by OSVČ platily bez ohledu na to, zda v daném roce dosáhly zisku.

Konkrétnější návrhy chce ČSSD dokončit do letních prázdnin. Strana chce mimo jiné upřesnit, jak by se měly změnit odvody na sociální a zdravotní pojištění.

"Nepoměr u OSVČ samozřejmě není jediný velký problém při získávání daní do státního rozpočtu. Jsou tu obrovské úniky s DPH nebo problémy s veřejnými zakázkami a korupcí," dodává Mládek.

Další omezení paušálů

Cestou k vyřešení nepoměru není podle Mládka zvyšování sazeb, ale úpravy základu daně a omezení paušálů. "Tento původně dobrý úmysl poskytuje některým skupinám nezasloužené výhody. Paušály je nutno snížit o 10 až 20 procentních bodů pro všechny skupiny OSVČ," říká Mládek.

Paušály by se podle ČSSD rovněž měly vrátit ke svému původnímu účelu, kterým bylo snížit administrativní zátěž pro drobné živnostníky. "Proto navrhujeme, aby daňové paušály mohli uplatňovat pouze živnostníci, kteří nejsou plátci DPH, tedy nyní do obratu pod jeden milion korun ročně," upřesňuje stínový ministr financí.

Výrazné omezení takzvaných výdajových paušálů navrhoval i nynější ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09. Zejména kvůli odporu ODS ale nakonec vládní daňový balíček, účinný od roku 2013, obsahuje jen částečné snížení.

Počínaje příjmy za rok 2013 platí, že pokud OSVČ využijí takzvané výdajové paušály, nemohou současně uplatnit daňové slevy na dítě a na manžela/manželku. U činností spadajících do paušálů ve výši 40 a 30 procent (svobodná povolání, autorské honoráře či příjmy z pronájmu) lze paušály nově využít pouze u příjmů nepřesahujících dva miliony korun. Samotná výše paušálů se nakonec nemění.

 

Právě se děje

Další zprávy