Velmi drahé: Konec jádra Německo přijde na 32 miliard

Tomáš Fránek
11. 8. 2011 7:00
Nová studie německé vlády ukazuje, že odklon od jádra bude dražší, než se čekalo
Foto: Reuters

Berlín - Konec jaderných elektráren v Německu bude pro zákazníky dražší, než ukazovaly původní propočty.

Do roku 2030 podle zprávy zpracované pro ministerstvo hospodářství bude elektřina v Německu dražší o nejméně 32 miliard eur.

Německý parlament nedávno schválil plán vlády uzavřít všechny jaderné elektrárny v zemi do roku 2022, o řadu let dříve, než konzervativní vláda Angely Merkelové původně slibovala. Vláda rovněž uvalila na provozovatele jaderných elektráren novou daň.

Elektřina ze zahraničí

Částka 32 miliard eur je přitom podle expertů minimální odhad ztrát, které odklon od jádra Německu přinese. Výroba elektřiny se přesune do zahraničí a elektřina bude dražší.

 

Celkové náklady odklonu od jádra už v červenci odhadl basilejský institut Prognos na 335 miliard eur.

Podle Prognosu budou nejvíce bity energeticky náročné firmy. Německo sice urychlený ústup od atomové energie zvládne bez vážných výpadků, zaplatí za to ale zdražením elektřiny. Její cena přitom už dnes patří k nejvyšším v Evropě.

Institut, který studii vypracoval na objednávku Sdružení bavorského hospodářství VBW, soudí, že pro průmyslové podniky vzroste cena elektřiny do roku 2030 proti loňsku o 41 procent.

Na plány německých politiků už reagují také velké firmy v zemi.

Propustíme tisíce lidí

Největší německý energetický koncern E.ON propustí kvůli rozhodnutí německých politiků odstavit v zemi jaderné elektrárny 9 000 až 11 000 lidí, to znamená až 14 procent svých pracovních sil. Společnost, která působí i na českém trhu, to oznámila v rámci středeční výsledkové zprávy za první pololetí, kdy jí zisk klesl o 45 procent.

E.ON provozuje v Německu šest jaderných reaktorů, z toho dva staršího typu, které byly nadobro uzavřeny už po březnové havárii japonské elektrárny Fukušima.

V úterý oznámila propad zisku o 40 procent i skupina RWE, která má první z pěti reaktorů uzavřít v roce 2016.

 

Právě se děje

Další zprávy