Tři české naděje pro krizi: export, Německo, Čína

Petr Holub
10. 8. 2011 6:30
Služby a spotřeba domácností stagnují, nové investice nepřišly
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Proti hrozícímu návratu krize má Česko v ruce jedinou zbraň. Udržení prosperity závisí na výkonech exportního průmyslu a na odbytu strojírenských výrobků v Asii.

Další nezbytnou podmínkou je asistence německých obchodníků, kteří pomáhají české zboží prodávat zvláště v Číně a v Turecku. Ukazují to podrobná data Českého statistického úřadu za první pololetí.

Nic než strojírenství

"Stavebnictví a zemědělství jsou v útlumu, služby a spotřeba domácností stagnují, nové investice nepřišly," shrnuje slabé stránky tuzemské ekonomiky vrchní ředitel Josef Vlášek z ČSÚ. Hospodářské vyhlídky tak závisí jen na některých odvětvích průmyslu. Vinou špatné domácí poptávky mají horší výsledky potravináři a dřevaři, daří se pouze exportním firmám.

"Rozhodující jsou automobily, zčásti se podařilo oživit klasické strojírenství a důležité jsou ještě montáže elektrotechnických výrobků," vypočítává ředitel Vlášek. Nepotvrdily se ovšem naděje energetiků, že odstávky atomových elektráren v Německu zvýší export zdejší elektřiny. Proti loňsku se její vývoz do Německa snížil o čtvrtinu.

Minule to vyšlo

Strojírenské výrobky tvoří 55 procent celkového vývozu a v prvním pololetí roku 2011 se jich v cizině prodalo o 10 procent víc než před ekonomickým pádem v roce 2008.

Hotových automobilů se v prvním pololetí vyvezlo za 140 miliard korun. Obrat se proti roku 2008 zvýšil o třetinu a výrobky z Mladé Boleslavi, Kvasin, Kolína a Nošovic už tvoří desetinu veškerého exportu. Za dalších 100 miliard se vyvezly automobilové díly.

"Ukazuje se, že v krizi let 2008 a 2009 lépe obstály země, které se mohou spolehnout na silný průmysl," upozorňuje Vlášek. Pokud se krize vrátí, může Česko hrát opět se stejnou kartou.

Polovina soustruhů do Asie

Export se v minulých letech udržel také z toho důvodu, že se manažerům podařilo najít nový odbyt v Asii. "Před krizí exportovaly naše firmy ze 70 procent do zemí Evropské unie. Letos dodáváme do Evropy 40 procent svých výrobků, dalších 40 procent míří do Asie, pokud k ní připočteme také Rusko," popisuje výsledky firem sdružených ve Svazu strojírenské technologie jeho předseda Jan Rýdl.

Svaz reprezentuje především menší firmy, které vyrábějí soustruhy a další obráběcí stroje, bez kterých se neobejdou žádné podniky, které pracují s kovem.

Rýdlovu zkušenost potvrzuje i statistika. Český export se propadl v některých zemích na jihu a východě Evropy, směrem do Řecka, Bulharska, Chorvatska a Ukrajiny o víc než pětinu. Do Číny se však vyváží o 100 procent víc, do Turecka o dvě třetiny, do Ruska a Indie o čtvrtinu.

Rychle roste odbyt také v dalších zemích ekonomické skupiny BRICS, konkrétně v Brazílii a Jihoafrické republice.

Země BRICS ani dnes neohrožuje dluhová krize, a proto mohou nahradit další exportní výpadky, pokud začnou po řeckém či ukrajinském vzoru tvrdě šetřit například Italové, Španělé a Belgičané.

Čínský příklad přitom ukazuje, že ve vzdálenějších zemích se český průmysl nejlépe uplatňuje dodávkami vybavení do továren. Na vývozu do Číny se tyto dodávky podílejí víc než třetinou. Na tamním trhu se ještě uplatňují zámečnické výrobky včetně sejfů, vědecké přístroje a překvapivě také šrot z barevných kovů.

Zatím nezbytná pomoc

Přes posílení exportu do Asie zůstává pro Čechy zdaleka největším odběratelem Německo, které nakoupí šestkrát víc tuzemského zboží než Rusko, Čína, Turecko a Indie dohromady.

"Platí, že hlavní část českého exportu jde dál přes Německo. Ale stále víc takového zboží opět míří do Ruska a asijských zemí," zdůvodňuje silnou pozici Německa statistik Vlášek.

Potvrzují to údaje jeho berlínských kolegů. Za poslední tři roky se také německý export do Číny zdvojnásobil a jeho bilance je šedesátkrát vyšší než v českém případě. Ještě v roce 2008 byla Čína mezi příjemci německého zboží třináctá, dnes je šestá, a pokud se nezmění trend, bude v příštím roce po Francii druhá.

Česko se uplatňuje na asijských trzích se zpožděním a konkrétně Čína je pro zdejší firmy až sedmnáctým nejdůležitějším odběratelem. Proto se zatím Češi neobejdou bez německého zprostředkování. V menší míře hraje roli pomocníka i Francie.

Německým koncernům se to může vrátit při expanzi do jiných zemí. Jejich pozice oslabila během krize v Rusku, kde se naopak daří českým automobilkám. Češi jsou úspěšnější také v Izraeli. 

 

 

Právě se děje

Další zprávy