Už téměř každý druhý penzista v Česku pracuje

ČTK ČTK, Věra Tůmová
3. 2. 2012 12:10
Stále více důchodců v Česku má zájem o práci na plný úvazek
Foto: Jan Langer

Praha - V České republice pracovalo v prvních třech čtvrtletích loňského roku v průměru 248 900 důchodců. Tvořili 5,1 procenta všech zaměstnanců.

Počty pracujících důchodců navíc stále rostou. Rok předtím jich pracovalo o 11100 méně. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Lidí se starobní penzí mezi pracujícími důchodci bylo 156 800, dalších 84 500 jich pobíralo invalidní důchod. Zbytek měl pouze pozůstalostní penzi. Nadpoloviční většinu zaměstnaných penzistů tvoří ženy.

Recepty na aktivní stáří:

"Prakticky každý druhý starobní důchodce pracuje na částečný úvazek," konstatovali statistici. To je více než podíl částečných úvazků ve skupině všech zaměstnaných osob. Ten dosahuje šesti procent.

V ČR, která se vyznačuje jedním z nejnižších podílů částečných úvazků v rámci celé Evropské unie, je tak téměř polovina z nich obsazena důchodci.

Penzisté chtějí víc pracovat

Sami důchodci by však zřejmě daleko radši pracovali více. "Při analýze reakcí na vystavené pracovní pozice se ukazuje, že senioři mají častěji zájem o práci na plný úvazek," uvedl Tomáš Ervín Dombrovský, mluvčí společnosti LMC provozující pracovní portály Jobs.cz a Prace.cz.

U zaměstnání na plný úvazek reagují zájemci z řad důchodců oproti průměru až o polovinu častěji, zatímco u pozic na zkrácený úvazek je počet jejich reakcí naopak lehce pod průměrem.

I ve 101 letech lze být aktivní:

Nejvíce pracujících seniorů se přitom nacházelo v nejlidnatějších regionech ČR, tedy v Praze, Středočeském, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. Z toho jen v hlavním městě jich bylo 29 tisíc. V Praze tak pracoval skoro každý desátý starobní penzista.

Vysoký podíl pracujících starobních důchodců na celkový počet byl i v Karlovarském, Libereckém, Plzeňském a Jihomoravském kraji, a to mezi sedmi až osmi procenty. Nejnižší intenzita pracovního zapojení důchodců byla v Ústeckém kraji, 4,3 procenta.

Z hlediska vzdělání je nejvyšší podíl pracujících seniorů mezi vysokoškoláky. V této skupině pracoval loni dokonce každý pátý starobní důchodce.

Naopak mezi penzisty se základním vzděláním to byl pouze každý sedmdesátý. Ve skupině vyučených dosahoval podíl pracujících pět procent a ve skupině osob se středním vzděláním s maturitou pyl vyšší než devět procent.

Dominantním sektorem pro pracovní uplatnění starobních důchodců jsou služby, ve kterých pracují tři čtvrtiny z nich. Tento podíl je podstatně vyšší než podíl zaměstnanosti v tomto sektoru ve skupině osob v produktivním věku.

Téměř dvě třetiny pracujících seniorů je přitom zaměstnáno ve vysoce kvalifikovaných profesích, zařazených do hlavní třídy specialisté nebo do široké skupiny technických, zdravotnických a pedagogických pracovníků. Relativně často senioři pracují i jako pomocní a nekvalifikovaní pracovníci.

Jak vypadají a žijí století lidé:

 

Právě se děje

Další zprávy