Ústavní soud rozhodl, nájemné se bude regulovat dál

Tomáš Fránek
22. 8. 2008 10:25
Na nový zákon si stěžovali soudci z Pardubic

Brno - Regulace nájemného v Česku platí dál - ústavní soudci totiž odmítli návrh svých kolegů z pardubické pobočky Krajského soudu v Hradci Králové, kteří chtěli zákon umožňující regulaci nájemného v Česku zrušit.

Podle pardubických soudců totiž ani nový zákon, přijatý po letech sporů a hádek politiků, neumožňuje majitelům domů přiměřené zvyšování nájemného ve stovkách tisíc bytů s regulovanými činžemi.

Být majitel se nevyplatí

Pardubičtí soudci se na Ústavní soud obrátili poté, co řešili jeden spor mezi majitelem domu a nájemníky. "Soud na základě návrhu žalobkyně dospěl k závěru, že zvýšené nájemné  v částce 1 860 korun je od 1. ledna 2007 i nadále v hrubém nepoměru s obvyklým nájemným podle znaleckého posudku, kterého se domáhá žalobkyně," uvedli v návrhu soudci.

Ústavní soud si sice vyžádal stanoviska Poslanecké sněmovny, Senátu Parlamentu České republiky, Ministerstva pro místní rozvoj, Občanského sdružení majitelů domů, bytů a dalších nemovitostí, v průběhu řízení se ale rozhodl návrh odmítnout.

Podle senátu Ústavního soudu vedeného soudcem Jiřím Muchou byl totiž návrh na zrušení regulace podán osobou neoprávněnou - soudci z Pardubic tedy neměli v této chvíli návrh vůbec podávat.

"Podaný návrh nesplňuje podmínky, na navrhovatele musíme pohlížet jako na subjekt, jenž k takovému podání není ve smyslu zákona o Ústavním soudu oprávněn," uvedli ústavní soudci.

Podle ústavních soudců se pardubický soud dopustil při projednávání žaloby majitele domu chyby - vedl řízení o něčem jiném, než původně majitel domu navrhoval (ten totiž chtěl doplatit nájemné za dobu, kdy norma upravující regulaci nájemného v Česku neplatila). "To je nepřípustné," uvedli soudci.

Možná v budoucnu

Ústavní soudci ale nevyloučili, že by v budoucnu při splnění všech podmínek mohl být návrh na zrušení regulace podán znovu.

Regulované nájemné podle zákona z roku 2006, který chtěli pardubičtí soudci zrušit, stoupne v příštím roce regulované nájemné asi o třicet procent.

V roce 2010 by růst mohl dosáhnout dokonce 44 procent.

Místopředseda Občanského sdružení majitelů domů Libor Dellin tvrdí, že ani tento růst nepokryje ve většině případů majitelům domů nákladové nájemné.

"To je v současné době asi 50 korun na čtvereční metr za měsíc. Jenže na tuto částku dosáhnou majitelé některých domů pouze ve 28 obcích z celkového počtu převyšujícího 6 200," uvedl už dříve Dellin pro deník Aktuálně.cz.

V Česku je nyní podle odhadu ministerstva pro místní rozvoj asi 750 tisíc bytů s regulovaným nájemným. V dalších přibližně 160 tisících platí nájemníci tržní nájemné.

 

Právě se děje

Další zprávy