Továrna po LG v Hranicích ožívá. Využije boom LCD

Tomáš Fránek
12. 2. 2008 20:30
Nenaplněná investiční chlouba plánuje další rozvoj

Brno - Jeden a půl milionu LCD televizních obrazovek a půl milionu monitorů pro počítače ročně, to jsou plány hranické společnosti Multidisplay.

Kdysi výstavní investice Zemanovy sociálně demokratické vlády ještě pod názvem LG.Philips Display, která měla zaměstnávat tisíce lidí a vyrábět klasické televizní obrazovky, tak nabírá poté, co se firma potácela na hraně krachu a půl roku nevyráběla, novou rychlost.

Miliony obrazovek a tisíce zaměstnanců

A plány na výrobu milionů kusů LCD obrazovek a monitorů ročně posilují postavení Česka v tomto oboru. LCD obrazovky v Česku vyrábí několik firem, které zaměstnávají několik tisíc lidí.

Například továrna Panasonic AVC Networks Czech v Plzni zvýšila roční produkci z 1,8 milionu kusů plochých televizí na 3 miliony. To je nárůst téměř o 70 procent. Novou továrnu, kde by mělo najít práci několik tisíc lidí, staví v Kutné Hoře i společnost Foxconn.

Vlastník hranického závodu, nizozemská developerská společnost CTP Invest, zahájila výrobu LCD monitorů letos v lednu. "Společnost Multidisplay podepsala na dodávku monitorů smlouvu s prvním odběratelem," uvedla firma ve zprávě.

Multidisplay tak zatím spustila provoz výrobní linky, která bude schopná za několik týdnů produkovat
50 000 kusů LCD monitorů měsíčně.

Podle oznámení úřadům, které má deník Aktuálně.cz k dispozici, firma plánuje rychlý rozvoj výroby LCD obrazovek a monitorů. Už v prvních měsících příštího roku chce mít společnost k dispozici prostory pro výrobu 1,5 milionu LCD obrazovek a půl milionu monitorů ročně.

Nová hala pro LCD

Kvůli tomu se bude přestavovat jak hala pro výrobu televizí, tak se bude přistavovat nová hala na asi devíti tisících metrech čtverečních.

V provozu fungujícím na tři směny firma počítá s třemi stovkami zaměstnanců.

Evropa prožívá v posledních letech velký nárůst zájmu o koupi LCD televizí. Analytici odhadují, že v roce 2011 vzroste poptávka po těchto přístrojích až na 36 milionů kusů. To je zhruba třetina z celosvětové poptávky

Společnost CTP koupila hranickou továrnu Multidisplay za zhruba 40 milionů eur (1,1 miliardy korun) od konkurzního správce zkrachovalé mateřské společnosti LG.Philips Displays Holding.

 

Právě se děje

Další zprávy