Telekomunikační síť nadevše. Majitel pozemku ať ustoupí

Tomáš Fránek
24. 1. 2008 9:45
Rozvoj telefonních sítí je podle soudu ve veřejném zájmu
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Máte pozemek a poslední, co byste na něm chtěli, jsou telekomunikační dráty? Pak máte smůlu, pokud si telekomunikační firma usmyslí, že zrovna přes váš pozemek je potřebuje vést. Zakope ho tam a pak si požádá o zřízení věcného břemene.

Omezení vlastnického práva u majitelů pozemků, přes které vedou telekomunikační sítě, je totiž přípustné a je v zájmu hospodářského rozvoje státu.

Tak rozhodl senát Nejvyššího správního soudu.

Vlastníci soukromých pozemků, přes které telefonní i jiné sítě vedou, mají podle něj dostatek možností, jak se s telekomunikačními firmami dohodnout.

Je to veřejný zájem

"Omezení vlastnického práva slouží legitimnímu cíli, a to obecnému zájmu na rozvoji veřejných telekomunikačních sítí," uvedl ve svém verdiktu rozšířený senát vedený předsedou soudu Josefem Baxou.

Šlo přitom o spor mezi telekomunikační firmou Sitel a Krajským úřadem v Olomouci o zřízení takzvaného věcného břemene na části pozemků u sítě vedoucí z Olomouce do Prostějova.

Jednoduše firma na soukromých pozemcích potřebovala přístup, aby mohla provádět údržbu sítě. A pokud by soukromník pozemek prodal, prodává jej i s tím, že nový majitel opět musí umožnit Sitelu přístup k telekomunikační síti.

To, že firmy nejprve své sítě i bez vědomí majitelů pozemků zakopou do země a teprve pak chtějí zřízení věcného břemene, kritizují i starostové obcí a měst.

Rozšířený senát, jehož rozhodnutí je pro další verdikty soudů závazné, ale odmítl, že by docházelo k porušování práv vlastníků pozemků.

Zakopaný kabel bez souhlasu

Podle rozšířeného senátu je možné zřizovat věcné břemeno i poté, co je telekomunikační síť vybudována a vlastníci pozemků mají dostatek možností hájit si svoje práva.

"Vlastník pozemku může proti územnímu rozhodnutí povolujícímu držiteli telekomunikační licence položit vedení veřejné telekomunikační sítě na jeho pozemku podat správní žalobu, a to i bez jeho souhlasu," rozhodli soudci.

Spory telekomunikačních firem a obcí, měst i krajů o zřízení věcného břemene jsou časté, firmy jsou za svoje počínání velmi ostře kritizovány.

"Sám jsem zažil, že mi bez mého vědomí zakopali na pozemku kabel, a potom jsme se zpětnou platností dlouhá léta vyřizovali oddělení parcely a zřízení věcného břemene k položení kabelu, který už byl dávno v zemi. To svědčí o tom, jak malou úctu mají tyto firmy k zákonům," uvedl například bývalý náměstek ministra pro místní rozvoj a starosta Jindřichovic Petr Pávek.

 

Právě se děje

Další zprávy