V Česku vyrostou další větrníky. Nejásají už ani Zelení

Tomáš Fránek
16. 1. 2008 19:27
Lidé v Jindřichovicích s protesty neuspěli

Brno - Výstavbě sto padesát metrů vysokých větrných elektráren v Jindřichovicích na Sokolovsku už nic nestojí v cestě.

Karlovarský kraj totiž souhlasí s výstavbou větrného parku v Krušných horách. Elektřinu by tak měly vyrábět další čtyři větrníky.

Jde o další velký projekt v Česku počítající s využitím větrné energie.

Stavějte jenom někde

Celkový výkon fungujících větrných elektráren už převýšil 112 MW. V zemi je už přes třicet větších fungujících projektů vyrábějících elektřinu z větru.

Většina větrných elektráren vyrostla v uplynulých dvou letech. A další stovky větrníků se k výstavbě připravují. Odborníci i ekologové označují nynější boom za přelomové období a rozhodující dobu pro rozvoj větrné energie v tuzemsku.

A to vyvolává spory jak mezi ekology, tak politiky. Obezřetnost už radí i odborníci ze Strany zelených.

"Doporučujeme další výstavbu větrných turbín v Česku prozatím dále politicky podporovat pouze tam, kde nemají negativní vliv na krajinný ráz. Po vyhodnocení přínosů a záporů současné vlny výstavby větrných turbín rozhodnout o dalším postupu," zní doporučení odborné komise Krajina Strany zelených.

Foto: Aktuálně.cz

Zelení  se obávají především toho, že stovky větrníků nenávratně změní vzhled krajiny. A další velká výstavba elektráren je podle nich nepříliš vhodná a měla by se vyhnout především chráněným územím.

V Jindřichovicích na Sokolovsku větrný park vyroste i přes to, že lidí s projektem nesouhlasili a proti parku už před třemi roky sepsali petici.

Nejvhodnější místo v horách

Protestující ale nakonec projekt nezablokovali, při veřejném projednání celého projektu přímo v Jindřichovicích už námitky ze strany obyvatel nezazněly.

V lokalitě, kde má park stát, je jenom jeden dům, od něj budou větrníky vzdálené půl kilometru.

Podle rozhodnutí krajských úředníků nebude vliv elektráren například na hluk nebo noční režim příliš velký.

"Jediným vlivem širšího dosahu je vliv na krajinný ráz - tento vliv nelze eliminovat, lze ho jen omezit snížením počtu věží. Z hlediska vizuálního projevu větrných elektráren je zvolená lokalita zřejmě jednou z nejvhodnějších v celých Krušných horách," uvedla v rozhodnutí Eliška Vršecká, vedoucí karlovarského krajského odboru životního prostředí a zemědělství.

Investor, německá společnost Windenergie, musí při stavbě a provozu parku splnit několik závazných podmínek, musí například v noci omezit výkon elektráren.

K dohodě směřuje i rozhodnutí o výstavbě dalšího velkého projektu, dvaceti jedna větrných elektráren v okolí jaderné elektrárny Dukovany.

Větrníky by měly stát na území Rešic, Rouchovan a Dukovan. Rešice se stavbou souhlasí, obyvatelé Dukovan o záměru rozhodnou tuto sobotu v anketě.

 

Právě se děje

Další zprávy